nieuws

Graffitikunstenaars krijgen vrije hand in sterrestaurant Cucina del Mondo

Restaurant 1111

‘Ondernemen is risico nemen en soms betekent dat ook iets geks doen’, aldus sterchef Servais Tielman. Op 31 juli overhandigt hij de sleutel van zijn restaurant Cucina del Mondo in Heerlen aan vijf graffitikunstenaars en gaat hij zelf voor twee weken op vakantie. Terwijl Tielman geniet van het Spaanse landschap en gastronomie, zullen deze kunstenaars zijn restaurant transformeren. ‘Ze krijgen hierin de vrije hand’, vertelt hij Misset Horeca.

Graffitikunstenaars krijgen vrije hand in sterrestaurant Cucina del Mondo

‘Bij mijn weten is zoiets nog niet eerder gebeurd in de wereld.’ Tielman heeft de kunstenaars – die uit alle delen van de wereld afkomstig zijn – vooraf laten eten in zijn restaurant. ‘Daardoor vormen de gerechten een inspiratie voor kunstwerken op de muren van ons restaurant.’ Niet alleen de gerechten en stijl van koken, ook de gasten en leveranciers kunnen zorgen voor inspiratie bij de kunstenaars. ‘Gasten en leveranciers kunnen namelijk een stukje muur adopteren vanaf 1000 euro. Vijftien stukjes muur hebben op deze manier al een eigenaar gekregen.’ Deze donateurs krijgen een eigen bordje bij het graffitiwerk. ‘De gemeente vindt het een geweldig idee. De Limburgse stad Heerlen is al meerdere keren door de pers als ’streetart hoofdstad van Nederland’ bestempeld. Dus ook de gemeente heeft al een stukje muur geadopteerd.’

‘DE MENUKAART WORDT
STOERDER. OOK DAARIN
GAAN WE HET RANDJE OPZOEKEN’

Stoere menukaart

‘Bedoeling is dat gasten worden geïnspireerd door de kunst, maar ook door het eten.’ De transformatie van het restaurant, brengt ook een nieuwe menukaart met zich mee. ‘Die wordt stoerder. Ook daarin gaan we het randje opzoeken. Bijvoorbeeld een mooie Spaanse garnaal die we rauw serveren. Door een mooie marinade komt die rauwe garnaal fantastisch tot zijn recht.’

‘Geen doodshoofden’

Hoewel de kunstenaars de vrije hand krijgen in het restaurant, is hen wel bekend dat het een bepaalde klasse moet gaat uitstralen. ‘Er komen dus geen doodshoofden om maar een voorbeeld te noemen. De kunstenaars weten dat het restaurant met Michelinster betreft.’ De kunstenaars zijn afkomstig uit de hele wereld. De naam van één van de kunstenaars wil Tielman alvast noemen, om een beeld te geven. ‘Dat is Super A. Die maakt echt fantastische dingen.’

Ontspannen op vakantie?

Op de vraag of Tielman straks wel ontspannen op vakantie kan, zegt hij: ‘Ja, ik heb er vertrouwen in dat het iets heel erg gaafs wordt. Ik denk dat de kunstenaars elkaar ook inspireren waardoor er wel eenheid ontstaat.’ Of er ook muren wit blijven? ‘Ja er blijft wit te zien, maar daarentegen worden ook kasten meegenomen in het art-project.’

Inspiratie

Tielman kwam op dit idee toen hij eerder tijdens een tentoonstelling gerechten mocht koppelen aan collectiewerken die op dat moment in het Schunk Museum te zien waren. ‘Dat vond ik toen zo cool om te doen.’ Sinds een jaar of vier is het restaurant aan de buitenkant ook voorzien van graffiti. Daar siert het werk van graffitikunstenaar Carlos Etos.

Michelin

Servais Tielman trad in december 2016 met zijn Cucina del Mondo in Heerlen toe tot het ‘gilde’ van de sterchefs. Tielman werkte voor divers topchefs en maakte daar ook ster-vreugde mee. Ik werkte bij Jonnie Boer toen De Librije haar tweede ster kreeg. Daarna ging ik naar Toine Hermsen in de gloriedagen en vervolgens naar Hans van Wolde van Beluga. ‘Ik ben deze chefs nog steeds dankbaar dat ze me het vak hebben geleerd.’

Reageer op dit artikel
Lees voordat u gaat reageren de spelregels