Thúskomme haalt Friese keuken naar Amsterdam

Thúskomme haalt Friese keuken naar Amsterdam
Bij Thúskomme draait het om het 'Thúskomme-gevoel'. Foto: Facebook Thúskomme

Friesland biedt zoveel mooie producten, daar moest ondernemer Jurjen Nagel iets mee doen. Het werd Thúskomme, een Fries geïnspireerd restaurant. Onlangs opende het restaurant de deuren in de Amsterdamse Batjanstraat.

Vlak achter de multiculturele Dappermarkt, tussen de Turkse, Marokkaanse en Amerikaanse eetgelegenheden, ligt eetcafé Thúskomme, meldt de Leeuwarder Courant. ‘Thúskomme zou je een Fries geïnspireerd restaurant kunnen noemen’, zeggen de ondernemers zelf. ‘Wij hebben het liever over het Thúskomme-gevoel. Je kan er heerlijk, kwalitatief goed eten, maar het biedt ook ruimte om in je eentje een kop koffie te drinken en de krant te lezen of met vrienden lekker te borrelen. Het is een plek waar buurt, cultuur en lekker eten en drinken bij elkaar komen.’

Geen Friese vlaggen

In het interieur van Thúskomme zijn geen Friese vlaggen te vinden. ‘We zijn geen souvenirswinkel, dus de Friese vlaggen komen er niet in’, zegt Jurjen Nagel uit Makkum, één van de drie eigenaren. Hij runt het restaurant samen met de broers Joost en Maarten Nagel uit Haarlem. Wel zijn er Friese staartklokken, schaatsen en koektrommels met pompeblêden te vinden. Net als schilderijen van Mata Hari en het vrouwtje van Stavoren.

Producten met een verhaal

Aan de bar hangt een tegeltje met de tekst ‘sizzen is neat, mar dwaan is in ding’ (zeggen is niets, doen is iets). ‘Dat is ons motto. Wij dachten: de Nederlandse keuken is zo simpel, kan dat wel? We hebben het gewoon gedaan en het gaat goed.’ Achter alle producten schuilt een verhaal volgens Nagel. ‘Alles is echt en ik kan overal wat bij vertellen. Dat vinden de gasten leuk.’

‘Friesland heeft zoveel mooie producten te koop. We hebben prachtige oesters van het wad, ham uit Pingjum en kaas uit Tijnje. Dat willen wij laten zien aan de mensen die hier komen eten. Friesland is een mooie en inspirerende provincie waar je door de rust en ruimte gelijk in de ontspanningsmodus belandt. Een vakantiegevoel. Wij willen dit gevoel oproepen bij onze gasten.’

Kleine leveranciers in Friesland

De ondernemers werken voor hun producten veelal samen met de kleine leveranciers uit Friesland. ‘De simpele en pure bereiding van de gerechten doet ons aan Italië denken; waar ze koken met wat er in die streek verkrijgbaar is en dat varieert (uiteraard) per jaargetijde. Geïnspireerd door de oorspronkelijke Friese keuken maken wij authentieke én nieuwe, eigentijdse gerechten. Door met het seizoen mee te gaan is het is altijd vers. Bovendien komt al ons eten direct bij de boer vandaan. Hierdoor kunnen wij kwalitatief goed eten voor een scherpe prijs aanbieden.’

Voor bij de borrel is er bijvoorbeeld worst uit Workum en oesters van Goede Vissers uit Lauwersoog. De Thúshap voor €15 is een wisselend hoofdgerecht, maar ook de ‘Grientes en Bôle’ en ‘Kabeljau fan mem’ zijn te bestellen. De nagerechten hebben ook een Friese twist, zo staat de Frysamisu op de kaart. Een variant op tiramisu met mascarpone, advocaat, trappistenlikeur en espresso.