Restaurant en zorg(moes)tuin Greens geopend 

Restaurant en zorg(moes)tuin Greens geopend 
(v.l.n.r.) Wessel Tiessens, Robert-Jan Vermeulen, Djoeke Delnooz & burgemeester Pauline Krikke. Bron: Yvette Koedam

Op het voormalige midgetgolfterrein in het Haagse Westbroekpark is Greens in the Park, ofwel Greens, geopend. Greens bestaat uit een restaurant én een zorg(moes)tuin.

De biodynamische moestuin voorziet de keuken van Greens in the Park van producten van eigen bodem. Burgemeester Pauline Krikke opende het horecaconcept op symbolische wijze door middel van het overhandigen van een plaquette, gevolgd door een wandeling door de zorgtuin. In de moestuin plukte zij de eerste groente en bracht het naar de keuken ter bereiding van een amuse. Stichting Tuinen van Greens beheert de omliggende tuin waar, onder leiding van professionele begeleiders van de Haagse stichting Mens en Tuin, mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan de moestuinen werken.

Dichtbij eigen voedingsbron

Het voormalig midgetgolfterrein heeft plaatsgemaakt voor een zorgmoestuin en een volledig duurzaam gebouw, het restaurant van Greens. Het ontwerp van het gebouw is gebaseerd op een kas waarbij het glazen dak bestaat uit zonnecellen. De zorgmoestuin wordt besprenkeld met het omringende slootwater. Robert-Jan Vermeulen is blij met het resultaat: 'We wilden een uniek concept ontwikkelen en dat is gelukt: een zorgmoestuin in combinatie met een commercieel restaurant. Het restaurant financiert de zogenaamde ‘onrendabele top’ van de zorgtuin en de zorgtuin voorziet de keuken van eerlijke producten, direct uit onze eigen voedingsbron. Daarnaast creëren we straks een zinvolle dagbesteding voor ongeveer 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Al met al een heel mooi voorbeeld van sociaal ondernemerschap.'

Burgemeester Pauline Krikke voegt hieraan toe: 'Ik vond het heel leuk om de opening te mogen doen. Ik stimuleer graag dit soort initiatieven, zeker op zo’n mooie en typisch Haagse plek als het Westbroekpark. Greens is een concept waar alles samenkomt. Inmiddels werken er ruim 25 mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Bovendien zijn de gerechten gebaseerd op producten uit de eigen moestuin. Er wordt hier dus echt lokaal, ambachtelijk eten bereid, dat vind ik geweldig. Het initiatief is een verrijking voor de Haagse horeca en draagt ook z’n steentje bij op maatschappelijk vlak.'