The Seafood Shop aan Leidsestraat moet deuren sluiten

The Seafood Shop aan Leidsestraat moet deuren sluiten

The Seafood Shop aan de Leidsestraat in Amsterdam moet de deuren sluiten. De gemeente is van mening dat de winkel een verkapt 'fastfoodrestaurant' is, omdat er eten voor directe consumptie wordt verstrekt.

De gemeente stelt dat je wel een viswinkel mag hebben, maar geen eten voor directe consumptie mag verkopen.  'Geen enkele nieuwe viswinkel, bakker, slager of groenteboer kan in het centrum zijn huur betalen als hij zich moet beperken tot uitsluitend ‘eten voor thuis’. Allemaal verkopen ze wel een warm saucijzenbroodje, sapje, broodje gezond of een haring', zo stelt de familie De Visscher die bezwaar maakte. 'Opvallend is dat de gemeente in eerste instantie nog eiste dat wij niet 'in hoofdzaak' eten voor directe consumptie mochten verkopen. Nu wordt plotseling geëist dat wij moeten stoppen met álle verkoop voor directe consumptie. Wij zouden daarmee de eerste viswinkel van Nederland zijn waar je geen harinkje mag eten. Dat is voor ons onacceptabel en daarom hebben we besloten onze mooie viswinkel te sluiten.'

Opening

De Seafood Shop tekende in de zomer van 2017 voor het huurcontract van tien jaar en investeerde vervolgens flink in de verbouwing. Enkele weken voor de opening meldde de gemeente dat winkels in hoofdzaak geen eten voor directe consumptie meer mogen verkopen, zo vertelt de familie De Visscher. 'Wij konden niet meer terug.' In juni 2018 liet de gemeente de initiatiefnemers van The Seafood Shop weten dat ze ‘in strijd met de regels handelde’ en moesten sluiten. 'Wij maakten bezwaar en de beslissing daarop is nu dus binnen.'

Volgens de familie zijn ze slachtoffer van het feit dat de gemeente de Nutellawinkels tegen wil gaan, welke worden bestempeld als ongewenst vanwege het feit dat de wafels er direct worden geconsumeerd.

Dus schieten ze met een bazooka: Verbod op verkoop van ál het eten voor directe consumptie”

'Al die knappe koppen op het gemeentehuis konden niks beters bedenken dat onderscheid maakt tussen een kwalitatieve viswinkel en een Nutellawinkel. Dus schieten ze met een bazooka: 'Verbod op verkoop van ál het eten voor directe consumptie' en verbieden daarmee dus maar alle vormen en soorten. Gewenst en ongewenst.'

De eigenaren besliste om niet in hoger beroep te gaan vanwege de hoge proceskosten. 'Een viswinkel runnen heeft zo zijn uitdagingen; vis is duur waardoor we hoge inkoopkosten hebben. Personeel moet kunnen fileren, frituren, oesters openmaken, etc. waardoor de loonkosten fors zijn. En de huur op de Leidsestraat is hoog. Al met al moet je de operaties verdomd goed op orde hebben om het rendabel te krijgen. Bovendien denken veel Amsterdammers dat we al gesloten zijn, dat is voor velen hetgeen wat is blijven hangen na alle media-aandacht van vorig jaar', schrijft de familie in haar betoog op Facebook. 'Nu waren we goed op weg en was er in maart eindelijk een kleine winst. Maar procederen is duur. Als we ook nog naar de Raad van State moeten, zijn we naar schatting €50.000 verder. En dan moeten we het ook nog winnen. We zijn goed in wat we doen en zonder het gedoe met de gemeente hadden we het zeker de komende maanden rendabel kunnen krijgen. Maar €50.000 aan juridische kosten erbij is helaas te veel.' Het personeel van The Seafood Shop gaat nu worden ingezet in de restaurants. 'Leveranciers, de bank, belasting, etcetera zullen netjes afbetaald worden en daarna heffen we de BV op.'

Teleurgesteld

De familie is op z'n zachts gezegd teleurgesteld in de gang van zaken. 'Een goede overheid verschaft duidelijke regels zodat ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Als je een bepaalde investering doet en de overheid verandert halverwege de regels, dan sta je na verloop van tijd te boek als onbetrouwbare overheid en durft men niet meer te investeren.' Ze besluit haar betoog met de woorden: 'De werkwijze van onze huidige gemeente doet eerder denken aan hoe de Chinese overheid een snelweg aanlegt. Dan moet je ook niet per ongeluk op de route wonen.'

Over The Seafood Bar

The Seafood Bar is een restaurant en biedt een scala aan de beste vis en zeevruchten. Fons de Visscher was al 27 jaar lang een gerespecteerde visboer in het Brabantse Helmond, toen hij besloot dat het tijd was voor een nieuw avontuur. Gedreven door zijn passie voor vis verhuisde hij naar Amsterdam. In 2012 opende hij de eerste The Seafood Bar op de Van Baerlestraat, wat al snel iedere dag vol zat. Drie jaar later kwam daar een tweede locatie aan het Spui bij met 220 zitplaatsen. In 2016 opende De Visscher samen met zijn zoon Pepijn en dochter Fleur de derde zaak op de Ferdinand Bolstraat. The Seafood Bar opende –  na drie vestigingen in Amsterdam  – in 2017 een restaurant in Utrecht. Het eerste restaurant buiten Amsterdam werd begin 2018 geopend aan het nieuweStationsplein tussen Utrecht Centraal en Hoog Catharijne. Aan de Leidstestraat in Amsterdam opende in november 2017 de The Seafood Shop.