Chef-kok Peter Steenbakkers van restaurant Wittern en Chef-kok Francisco van Duin van Sodexo delen een tweede plek en ontvingen beiden een Suncraft Senzo Wood Santoku koksmes.
Kleur in gerechten wordt belangrijker
De winnende gerechten, die online werden gedeeld, zijn gekozen op basis van creativiteit en visuele aantrekkelijkheid. Johan Verbon stuurde twee inzendingen in. Beiden waren een lust voor het oog en met groente in de hoofdrol. Hij maakte een gerecht van drie kleuren bloemkool gemarineerd in augurken nat, tuinerwten mayonaise, dubbel gedopte tuinbonen, gefrituurde kruimels van zuurdesem, kropsla en venkelgroen. Ook maakte hij een gerecht van kort geroosterde zalm, gemarineerd in sous vide rode bieten vocht, met puree van tuinerwten, wortelschijfjes, look bloemen en cressen. Verbon: 'Ik wilde afwijken van dat wat iedereen al doet en ik wilde een gerecht creëren met een aantal seizoensingrediënten dat aantrekkelijk is in smaak en uitstraling. Kleurgebruik in gerechten is steeds belangrijker, kijk maar naar de verschillende kleuren wortel, kool en spruitjes die er beschikbaar zijn.'
Peter Steenbakkers werd geïnspireerd door de OFYR en won met zijn creatie van surf & turf met aardappel erwtenpuree en een vuurtje van wortel, sugersnaps en schorseneren. Francisco van Duin stuurde een foto in van een soepje van erwt, munt en kokos. Op een crouton presenteerde hij diverse crèmes; geroosterde paprika, broccoli, wortel, en asperges.