David's Gelato test eetbare ijslepels: 'Wil graag pionieren'

David's Gelato test eetbare ijslepels: 'Wil graag pionieren'

In de zoektocht naar alternatieven voor plastic test David Hoppenbrouwers van David's Gelato in Gouda lepels gemaakt van koek. De ondernemer is redelijk tevreden over de eerste resultaten. 'Gasten vinden het heel erg leuk, maar de smaak en de stevigheid kunnen beter.'

Hoppenbrouwers heeft nog een voorraad plastic lepels liggen, waarmee hij het huidige seizoen doorkomt. ‘Maar we zijn al een tijd bezig met het zoeken naar alternatieven. Het is een zoektocht die andere ondernemers zullen herkennen. We werken al met biologisch afbreekbare producten, omdat het frustreert als je op straat je eigen spullen tegenkomt.’

Hout en bamboe getest

Vooralsnog kiest hij voor eetbare lepels als alternatief. ‘We hebben hout getest, maar dat geeft een vervelend mondgevoel. En bamboe is duur en ook niet echt duurzaam, omdat het van ver moet komen.’

Via zijn (Spaanse) leverancier hoorntjes kwam hij uit bij de lepels van koek. ‘Ik belde hen om te vragen of ze al bezig waren met ontwikkelingen op dat gebied en ze wezen me hierop. Ik heb ook nog lepels van drie andere bedrijven getest, maar in die gevallen was helemaal geen sprake van smaak.’

Smaak kan beter

Inmiddels heeft hij de eerste conclusies getrokken. ‘Wat erg mooi is, is dat gasten het initiatief enorm waarderen. Kijk je vanuit ondernemersperspectief, dan kan de smaak beter en breken de lepels snel af. Zeker als ze gekozen hebben voor ijs met bijvoorbeeld een stevigere structuur.’

Verder ontwikkelen

Over de resultaten gaat hij na de vakantieperiode in gesprek met de leverancier. ‘Ik vind het oprecht een leuk spoor om op door te gaan en ik hoop dat zij samen met mij willen pionieren. Het bedrijf heeft moeite en geld gestoken in het ontwikkelen van deze eetbare lepels, nu kunnen we de volgende stap zetten. Wellicht kunnen ze het steeltje wat dikker maken en bezig gaan met de smaak.’

Verbod op plastic

Tot die tijd laat hij de gasten van zijn ijssalon kiezen tussen de eetbare lepel of een plastic variant. ‘Het verbod op plastic is prima, maar de industrie ligt op sommige fronten nog wat achter. Voor de plastic rietjes heb ik inmiddels een oplossing gevonden. We hebben rietstengels die voldoende stevig zijn.’

IJsopleiding

Hoppenbrouwers is opgeleid als kok en werkte tien jaar in de horecakeuken. ‘In 2014 heb ik al mijn spaargeld aangesproken en een ijswagen en -machine gekocht. Een jaar later opende ik de winkel in Gouda. Daarvoor heb ik in Italië een ijsopleiding gevolgd.’

De ondernemer maakt al zijn ijs zelf in een keuken in Reeuwijk. ‘Daar ontwikkelen we ook recepturen. Onze melk komt van boer Anton bij ons uit het dorp, ik gebruik chocolade van Valrhona en krijg mijn specerijen via Vanilla Venture.’

Roestvrijstalen lepels

Collega-ondernemer Klaas Brasjen van Van Swoll IJs in Apeldoorn serveert sinds deze zomer een roestvrijstalen lepel bij zijn ijs, ook als alternatief voor plastic. Hij heeft voor die variant gekozen, omdat de smaak van zijn ijs op die manier het best tot zijn recht komt.

‘Dat het daarnaast ook duurzaam is en dat onze gasten erg enthousiast reageren, bevestigt alleen maar dat we de juiste keuze hebben gemaakt en dat dit de toekomst is’, zo vertelde hij aan Misset Horeca.

Bekijk deze collectie

Wetgeving

In deze collectie alles over wetten en regels waar de horeca mee te maken heeft. Van de recente wijzigingen in de pensioenwet tot inzichten in de Bibob-regelgeving. Leer hoe je aan wet- en regelgeving voldoet en hoe je vergunningen aanvraagt.