Friso van Amerongen nieuwe chef-kok jubilerend Rijks*

Friso van Amerongen nieuwe chef-kok jubilerend Rijks*

Friso van Amerongen gaat per augustus 2023 aan de slag als chef-kok bij RIJKS, het restaurant van het Rijksmuseum dat volgend jaar 10 jaar bestaat.

Samen met de huidige chef-kok Yascha Oosterberg gaat Friso van Amerongen het keukenteam van het sterrenrestaurant leiden.

Met Executive Chef Joris Bijdendijk werken de chefs de komende tijd aan de verdere ontwikkeling van de signatuur van het restaurant. Plannen voor een geïntegreerde aanpak voor de toekomst van de Nederlandse gastronomie en een renovatie moeten Rijks klaarstomen voor zijn tweede decennium.

Talentuitwisseling

Rijks is een bekende werkplek voor Friso Van Amerongen: in het verleden was hij er al als sous-chef werkzaam. Van Amerongen was samen met Joris Bijdendijk in 2019 verantwoordelijk voor het opzetten van sterrestaurant Wils, waar hij sinds de start werkzaam is als chef-kok.

Joris Bijdendijk
Joris Bijdendijk

Van Amerongen volgt Ivan Beusink op, die na bijna tien 10 jaar Rijks vertrekt om zich te kunnen storten op nieuwe plannen. Van Amerongen wordt bij restaurant Wils opgevolgd door Thomas Val, de huidige sous-chef.

Executive Chef Joris Bijdendijk is enthousiast over de nieuwe benoemingen: 'Zowel met Friso als met Thomas heb ik altijd fijn samengewerkt. Friso is een moderne chef met een verfijnd gevoel voor smaak en heeft een groot talent voor het bouwen van hechte teams. Ook met de opvolging van Friso bij WILS zit het goed: Thomas is een jonge talentvolle chef met de perfecte bagage. Hij is opgeleid door onder andere Jacob Jan Boerma en heeft zich verder ontwikkeld in het Zweedse 2-sterren restaurant Vollmer.

Rijks -signatuur en grote opknapbeurt

Volgend jaar bestaat Rijks 10 jaar. De hoogste tijd voor een grote opknapbeurt, aldus Bijdendijk: 'Eigenlijk wordt dit het derde restaurant dat ik samen met Friso en Yascha ga openen, want zo voelt het.

Het nieuwe Rijks is namelijk meer dan een opknapbeurt. Hierin wordt duurzaamheid nog belangrijker en dit komt zowel in onze visie op eten en drinken als ook in het vernieuwde interieur terug.'