Dode en tiental zieken door vergiftiging in restaurant

Dode en tiental zieken door vergiftiging in restaurant

Na het eten van sardines in een restaurant is een tiental mensen ernstig vergiftigd. Eén gast heeft de door botulisme veroorzaakte vergiftiging zelfs niet overleefd en acht zijn in ziekenhuizen opgenomen.

Onder de slachtoffers van de botulismevergiftiging in een restaurant in de Franse stad Bordeaux zijn buitenlandse toeristen uit Canada, Duitsland, Ierland en de VS. Zeven van de acht slachtoffers zijn er volgens Franse media zo ernstig aan toe dat ze op de intensieve zorg liggen. 

De Franse autoriteiten hebben mensen die hebben gegeten in de Tchin Tchin Wine Bar opgeroepen onmiddellijk een huisarts te raadplegen als ze klachten krijgen. De slachtoffers aten er tussen 4 en 10 september.

De vergiftiging is veroorzaakt door in potten gesteriliseerde en ingemaakte sardines. De chef van het restaurant heeft erkend dat hij enkele potten heeft weggegooid toen er een nare geur uit kwam, maar andere zijn gewoon gebruikt en de vis werd geserveerd omdat hij ze als goed voor consumptie beschouwde. 

Botulisme is een door een zeer giftige bacterie veroorzaakte aandoening die in 5 tot 10 procent van de gevallen dodelijk is. De meeste gevallen worden bij mensen veroorzaakt door slecht of verkeerd gesteriliseerd voedsel.

Vorig jaar leidde een vergiftiging in een Duits restaurant ook tot een dode en zeven ziekenhuisopnames.