Team Nederland ingeloot voor Europese finale Bocuse d'Or

Team Nederland ingeloot voor Europese finale Bocuse d'Or

Omdat er meer landen in Europa meedoen aan de internationale kookwedstrijd Bocuse d'Or dan er plekken in de Europese finale zijn, moet worden geloot welke nationaal kampioenen het tegen elkaar mogen opnemen in die Europese finale. Team NL, met Chef Marco van der Wijngaard en commis Stijn de Jong zijn nu ingeloot voor die finale in maart 2024.

De organisatie van de wereldwijde kookwedstrijd Bocuse d’Or heeft bekendgemaakt dat team Bocuse d’Or Nederland officieel is toegelaten tot het deelnemersveld van de Europese finale in Noorwegen. Nederland hoort bij de 20 Europese landen die het tegen elkaar gaan opnemen in de Europese finale. 

Deze finale wordt gehouden op dinsdag 19 en woensdag 20 maart 2024 in de grote arena van Trondheim Spektrum, waarbij chef Marco van der Wijngaard en zijn commis Stijn de Jong dinsdag 19 maart de wedstrijd-arena instappen met startnummer 6.  

Selectie Europese finale Bocuse d'Or

Er zijn 20 plekken beschikbaar voor de Europese finale, terwijl meerdere landen meedoen. Dat betekent dat de organisatie van Bocuse d’Or landen moet laten afvallen. François Geurds, president van Bocuse d’Or Nederland: ‘Er wordt daarbij gekeken naar prestaties uit het verleden, de professionaliteit waarmee het team zich presenteert, de wijze van marketing, content creatie, storytelling en communicatie, de kwaliteit van de ingediende recepturen, het indrukwekkende prijzenpakket van partners en talloze andere criteria.’ 

Het bestuur van Bocuse d’Or Nederland heeft zich er erg sterk voor gemaakt om door deze selectie te komen. ‘Dat blijkt ook uit de gewijzigde opzet van de Nederlandse finale tijdens Gastvrij Rotterdam die de uitstraling en ambiance had van het Europese niveau.’ 

Bocuse d’Or Europa 2024 

Dit is de volgorde van deelnemende teams in de Europese finale in Trondheim: 

19 maart 2024 

  1. IJsland 
  2. Polen 
  3. Frankrijk 
  4. Spanje 
  5. Tsjechië 
  6. Nederland 
  7. Denemarken 
  8. Italië 
  9. Duitsland 
  10. Noorwegen 

20 maart 2024 

  1. Estland 
  2. België 
  3. Verenigd Koninkrijk 
  4. Zweden 
  5. Slowakije 
  6. Turkije 
  7. Letland 
  8. Finland 
  9. Zwitserland 
  10. Hongarije 

Nationale voorronde en finale 

Vanwege een overweldigend aantal aanmeldingen voor de competitie, vond er eerder dit jaar in juni een nationale voorronde met Cookoff plaats. Hieraan deden maar liefst 11 kandidaten mee vanuit heel Nederland.  

Vanuit die voorronde gingen vijf teams door naar de Nederlandse finale op Gastvrij Rotterdam. Marco van der Wijngaard, van restaurant ’t Amsterdammertje in Loenen aan de Vecht, won uiteindelijk de Nederlandse finale en vertegenwoordigt Nederland voor de tweede keer in een Europese finale van Bocuse d’Or. 

François Geurds: ‘Eerder deed hij dat in 2020 in Tallinn in Estland. Marco won afgelopen september de Nederlandse finale van Bocuse d’Or omdat hij met zijn commis Stijn de Jong de meest verfijnde uitwerking van gerechten wist te presenteren aan de jury. Ook hun presentatie was overall de beste waarbij in het bijzonder de garnituren in de smaak vielen.’ 

Over Bocuse d’Or 

De grote wereldfinale van Bocuse d’Or vindt elke twee jaar in januari plaats en wordt gehouden in de Franse stad Lyon. In totaal gaan teams uit 24 landen van over de hele wereld de strijd aan. In het tussenliggende jaar vinden over de hele wereld op alle continenten de voorrondes plaats, zoals Bocuse d’Or Europe in Europa, Copa Azteca voor Zuid-Amerika en Bocuse d’Or Asia voor de landen in Azië. Tijdens de voorrondes op de verschillende continenten moeten de deelnemende landenteams zich kwalificeren voor een plaats bij de wereldfinale in Lyon. De eerstvolgende wereldfinale is in januari 2025.