Merlet presenteert oude bekende als nieuwe chef-kok van het sterrestaurant

Merlet presenteert oude bekende als nieuwe chef-kok van het sterrestaurant
Vlnr: Martin van Bourgonje, Marco Helsloot, Carla van Bourgonje.

Merlet in Schoorl heeft Marco Helsloot (30 jaar) aangenomen als de nieuwe chef de cuisine van het sterrestaurant. Hij volgt per 1 februari 2024 Jonathan Zandbergen op, die 1 januari het bedrijf van Martin en Carla van Bourgonje heeft verlaten. Helsloot is geen onbekende voor Merlet.

Marco Helsloot, geboren en getogen in het Noord-Hollandse Volendam, brengt een rijke culinaire ervaring met zich mee in zijn nieuwe functie van chef-kok bij Restaurant Merlet, waar hij geen onbekende is. Zijn culinaire reis begon namelijk 10 jaar geleden bij datzelfde Merlet, na een eerste sterrenervaring bij Duin en Kruidberg. 

Tot 2019 heeft Helsloot bij Merlet gewerkt. Tegen die tijd was hij doorgegroeid tot souschef van Jonathan Zandbergen. Daarna heeft Helsloot zijn horizon verbreed als souschef in tweesterrenrestaurants, waaronder 't Nonnetje in Harderwijk en 212 in Amsterdam. 

En nu keert hij per 1 februari 2024 weer terug naar Merlet, waar hij de nieuwe chef-kok wordt. Hij volgt Zandbergen op, die per 31 december 2023 het bedrijf na 8,5 jaar heeft verlaten. Zandbergen had het gevoel niet verder te kunnen groeien bij Merlet, maar wist bij zijn vertrek nog niet zeker wat de volgende stap zou zijn. 

Jubileumjaar 

Helsloot kijkt reikhalzend uit naar zijn nieuwe rol bij Merlet en is vastbesloten om bij te dragen aan een succesvolle voortzetting en start van het jubileumjaar 2024, waarin Restaurant Merlet trots 40 jaar bestaat. Als Helsloot de leiding op zich neemt, zal de huidige souschef Bas Varga hem bijstaan. Varga heeft, naast vele jaren ervaring bij Merlet, een aantal jaren bij tweesterrenrestaurant Tribeca gewerkt.  

Helsloot is al druk bezig met het creëren van een nieuw menu, waarin ingrediënten als kreeft, carabineiro, paling, wagyu, ree en tarbot de hoofdrol zullen spelen. Merlet biedt straks een vast menu, een vegetarisch menu en à la carte opties. 

Samenwerken in de keuken 

Helsloot hecht bijzonder veel waarde aan samenwerking in de keuken en gelooft dat het delen van ideeën en creatieve processen leidt tot de meest smaakvolle gerechten. Zijn visie is om een culinaire ervaring te creëren die niet alleen de zintuigen prikkelt maar ook de warmte van gezamenlijke inspanning weerspiegelt. 

Naast zijn staat van dienst is Helsloot ook de trotse winnaar van prestigieuze kookwedstrijden zoals de Gouden Koksmuts 2019, Slag op de Schelde 2018, nationaal kampioen jonge koks 2017 en het Zilveren Koksmes 2017. Al deze successen behaalde hij tijdens zijn vorige dienstverband bij Merlet.