nieuws

Cohen start proef gratis pinnen in horeca

Café

Burgemeester Job Cohen gaf deze week in een Amsterdams café het startschot voor een proef met gratis pinnen in winkels en horecazaken. Dit om ondernemers te beschermen tegen overvallen doordat ze veel minder cash in de kassa hebben.

Cohen start proef gratis pinnen in horeca

De proef in Amsterdam is bedoeld voor bedrijven die nog geen gebruik maken van pin voor hun betalingsverkeer en duurt een jaar. In dat jaar hoeven winkeliers en horecaondernemers niet te betalen voor pintransacties.

Ook krijgen ze de pinapparatuur en telecomverbinding voor niets, en mogen ze die houden als ze na de proef blijven pinnen.

Kwetsbaar

Aan het project kunnen maximaal vijftig winkeliers en horecaondernemers deelnemen, en alleen als ze kwetsbaar zijn en zich bedreigd voelen. Zaken die daadwerkelijk overvallen zijn krijgen voorrang.

De proef is een samenwerking van de Amsterdamse PvdA, MKB-Amsterdam en de Stichting Bevorderen Efficiënt Betalen. Cohen voldeed zijn rekening in het Amsterdamse café waar het project gelanceerd werd uiteraard met de pin.

Kosten

Henk van den Broek, voorzitter van de stichting, zegt dat de proef geslaagd is als personeel en klanten in de deelnemende zaken zich veiliger voelt doordat ze minder een doelwit zijn voor overvallers.

Naast de veiligheid die het minder geld in kas hebben met zich meebrengt, wijst Van den Broek ook op een ander voordeel: ‘Veel ondernemers beseffen onvoldoende dat met contant geld ook kosten zijn gemoeid. Tijd die je kwijt bent om geld af te storten, het opmaken van de kassa en de administratie.’

Reageer op dit artikel