nieuws

Caféwereld opgeschrikt door golf van geweld

Café

Drie gewelddadige incidenten in vier dagen, waarvan twee met een dodelijk slachtoffer. Alle incidenten vonden plaats in of om cafés. Loopt de caféwereld imagoschade op? Jaap Brantenaar vindt van niet, maar signaleert wel een trend in de pers.

Caféwereld opgeschrikt door golf van geweld

In het café in Amsterdam ging het om een keiharde afrekening, in Scheveningen werd de kroegbaas naar buiten geroepen en in koele bloeden doodgestoken, in Spijkenisse werden vijf willekeurige cafébezoekers op een wild-west achtige manier neergeschoten.

Op het eerste gezicht is er geen verband tussen deze zaken. Toch wijst Jaap Brantenaar, sectorvoorzitter Café en Bar van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) en kroegbaas in Rotterdam, een gemene deler aan: ‘Alle incidenten worden breed uitgemeten in de pers, journaals openen er mee. Beter worden we daar zeker niet beter van’, laat hij de internetredactie van Misset Horeca weten.

Toevalstreffers

‘Het gaat om toevalstreffers. Iemand tipt dat Pietje in die en die kroeg zit, en daar gaat dan iemand heen en knalt ‘m neer. Dat kan overal gebeuren. Soms gebeurt het ook vóór een horecazaak, die er verder niets mee te maken heeft. Vooral grote discotheken lijden daaronder. Dat zijn bedrijven die veel aan veiligheid doen, waar ouders hun kinderen heenbrengen.’

‘Elke keer dat erover bericht wordt, krijgen wij meer op ons dak.’ Brantenaar pleit dan ook voor een realistische pers, waarin zo volledig en eerlijk mogelijk bericht wordt. ‘Ik snap dat nieuws zo snel mogelijk gebracht moet worden. Maar soms blijkt achteraf dat het toch niet in het café gebeurde. Of dat het volstrekt willekeurig in de betreffende kroeg was.’ Tegen de tijd dat dát nieuws bekend wordt, is de aandacht van het publiek al weer weg, en denkt iedereen nog dat het een gevaarlijke tent is, legt Brantenaar uit.

Aandacht

Volgens hem stijgt ook niet eens het aantal geweldsincidenten in horecagelegenheden, alleen wel de mate van zwaar geweld. Twee mensen die in een kroeg ruzie krijgen en op de vuist gaan, da’s niets nieuws. Maar dat cafés het toneel worden van afrekeningen, waarbij messen en vuurwapens worden gebruikt, dat komt steeds vaker voor. Ook kunnen zulke incidenten op een stijgende aandacht van kranten en journaals rekenen.

Brantenaar vergelijkt het geweld in cafés met de incidenten in avondwinkels. ‘Daar hoor je alleen maar dat het zo zielig is voor de winkelier.’ Bij cafés wordt vaak juist de schuld richting de uitbater geschoven, vind hij.

Vandaag maakte de PvdA en het CDA plannen bekend om winkeliers en café-eigenaren die geld uitgeven aan beveiliging van hun zaak, belastingvoordeel kunnen krijgen.

huiskamer

Toch gaat hij er niet van uit dat de caféwereld imagoschade oploopt door de serie incidenten de afgelopen dagen. ‘We blijven de huiskamer van de samenleving.’

Of er in zijn eigen kroeg in Rotterdam wel eens wat is gebeurd? ‘Vijf jaar geleden een blauw oog. Meer niet.’

Zie ook

Reageer op dit artikel