nieuws

Drankketen nauwelijks aangepakt

Café

Gemeenten doen nauwelijks iets om drankketen te verbieden. Zeker 55 gemeenten hebben te maken met jongerenketen, slechts drie gemeenten bestrijden ze effectief, blijkt uit onderzoek van het Nederlands Dagblad.

Drankketen nauwelijks aangepakt

Ruim dertig procent van de gemeenten met drankketen gedoogt ze of staat ze officieel toe onder voorwaarden. In 27 procent van de gemeenten wordt momenteel beleid ontwikkeld. Bij 31 procent is er, ondanks de aanwezigheid van keten, geen sprake van enig beleid of plannen daartoe.

3500 keten

Nederland telt naar schatting 3500 keten. Van de 162 gemeenten die deelnamen aan het onderzoek van het ND, hebben drie de keten van hun grondgebied verwijderd: Ferwerderadiel, Scheemda en Volendam.

Smallingerland, Dongeradeel en Loon op Zand voeren beleid dat op korte termijn tot sluiting van de keten moet leiden. Meer dan de helft van de gemeenten heeft (nog) geen beleid.

Schokkend

‘Het is schokkend dat nog zo weinig gemeenten actief beleid voeren om keten aan te pakken’, zegt ChristenUnie Kamerlid Joël Voordewind. De ministers Rouvoet (Jeugd en Gezin) en Klink (Volksgezondheid) moeten volgens hem de druk op de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) opvoeren, zodat gemeenten hierin gestimuleerd worden.

Opvallend voorbeeld van een gemeente zonder beleid is Westland, dat met meer dan 200 keten veruit het grootste aantal heeft. ‘Keten zijn bij ons van begin af aan geaccepteerd geweest, ze horen bij de jongerencultuur’, zegt een woordvoerder van de gemeente.

Eigen weg

De Raad van State sprak afgelopen zomer uit dat het gedogen van keten in de gemeente Putten strijdig is met de horecawet. Putten moet zijn gedoogbeleid nu herzien. Die uitspraak heeft nog niet geleid tot aanpassingen in andere gemeenten.

Er is geen landelijke regelgeving voor het verschijnsel keten, zodat gemeenten hun eigen weg moeten vinden. De VNG denkt dat gemeenten alleen via brandveiligheid of het bestemmingsplan de keten kunnen aanpakken. Woordvoerder Arjen Konijnenberg: ‘Alcoholverkoop kan alleen door de Voedsel- en Warenautoriteit aangepakt worden.’

Reageer op dit artikel