nieuws

Fikse straffen voor cafégeweld

Café

In twee verschillende rechtzaken zijn fikse celstraffen geëist en opgelegd. Voor de schietpartij in café El Hombre in Spijkenisse vorig jaar augustus eiste het OM acht en twee keer zes jaar voor de drie verdachten. Voor de dodelijke steekpartij in café De Vrijheid in Wageningen in 2004, legde de hoge raad definitief 14 jaar op aan de dader.

Fikse straffen voor cafégeweld

In El Homber raakten één van de verdachten met de andere twee in een vuurgevecht. De ene dader gaf als verklaring dat hij eerder dat jaar door het tweetal zwaar mishandeld was. Hij kwam ze bij toeval tegen in het café, en ‘moest schieten om zelf niet te worden doodgeschoten’.

Hij raakte onder meer een 32-jarige vrouw vlak naast het hart en in haar arm. Zij overleefde het op het nippertje. Een man werd ook in zijn arm geraakt. Bij elkaar raakten zes mensen gewond, onder wie een van de twee mannen op wie de hoofdverdachte het gemunt had. Omstanders die gewond raakten hebben schadeclaims tot zestigduizend euro neergelegd.

De hoofdverdachte hoorde acht jaar eisen, zijn twee rivalen beiden zes jaar, meldt Trouw.

In Arnhem verwierp de Hoge Raad het verzoek tot cassatie dat de Wageningse dader van de dodelijke steekpartij had ingediend bij de hoogste Nederlandse rechter. Daarmee is de opgelegde straf van 14 jaar onherroepelijk, schrijft De Gelderlander.

In de nacht van 1 oktober 2004 kwam de Wageninger het café binnen en stak uit het niets de 33-jarige barman Martijn Coïni dood en verwondde hij een collega, Shanta Jaikaran, ernstig met messteken.

Reageer op dit artikel