nieuws

Geleidehond komt Amsterdamse kroeg niet in

Café

Mensen met een visuele handicap die gebruik maken van een geleidehond lopen in Amsterdam vaak tegen problemen op, menen de VVD en KNGF Geleidehonden. Ze komen horeca, taxi’s en winkels niet in omdat ze een hond bij zich hebben.

Geleidehond komt Amsterdamse kroeg niet in

Amsterdam zou veel gebruiksvriendelijker moeten zijn voor mensen met een visuele handicap en een geleidehond, vindt de VVD-fractie van het stadsdeel Centrum.

Het stadsdeelbestuur heeft toegezegd het probleem aan te kaarten bij de gemeente. Ook de Stichting Gehandicapten Overleg Amsterdam is gevraagd een standpunt in te nemen richting de gemeente, schrijft De Telegraaf.

Onwetendheid

KNGF Geleidehonden reageert verheugd op de inzet van de liberalen. ‘Wij zijn uiteraard blij met dit initiatief’, zegt Monique Velten van KNGF. ‘Het komt nog te vaak voor dat blinden met een hond ergens geweigerd worden.’

Dat is soms uit geloofsovertuiging of uit hygiënisch oogpunt, soms ook door onwetendheid van de weigeraar, denkt Velten.

Zo worden de viervoeters vaak geweigerd in restaurants met een open keuken. ‘Een wokrestaurant wilde de hond niet toestaan uit angst voor een boete van de Keuringsdienst van Waren. Navraag leerde dat de inspecteurs geleidehonden eigenlijk altijd wel toestaan. Deze honden zijn tenslotte zeer goed opgevoed.’

Gelijke behandeling

VVD-deelraadslid Bernadette van Pampus: ‘Wij zijn blij dat het stadsdeelbestuur onze mening deelt. In het kader van gelijke behandeling moeten dergelijke onterechte belemmeringen weggenomen worden en die honden moeten gewoon overal mee naar toe kunnen.’

Het weigeren van een geleidehond staat immers gelijk aan het weigeren van zijn visueel gehandicapte baasje, meent Van Pampus. ‘Dat behoort in onze tijd en samenleving niet meer voor te komen.’

Reageer op dit artikel