nieuws

KHN klaagt bierbrouwers aan

Café

KHN is namens haar leden gestart met juridische procedures tegen brouwerijen Heineken, Grolsch en Bavaria. Deze bierbrouwers hebben (samen met InBev) volgens eurocommissaris Kroes eind jaren negentig een bierkartel gevormd, waardoor horecaondernemers jarenlang een te hoge bierprijs hebben betaald.

KHN klaagt bierbrouwers aan

Koninklijk Horeca Nederland heeft de bierbrouwers herhaaldelijk de kans gegeven in gesprek te gaan over de geleden schade. Nu de brouwerijen hierop afwijzend hebben gereageerd, onderneemt KHN juridische stappen tegen het bierkartel in Nederland.

KHN heeft een advocatenkantoor ingeschakeld en de eerste juridische stappen gezet tegen drie van de vier bierbrouwers, die volgens de Europese Commissie betrokken zijn geweest bij onderlinge prijsafspraken.

Schadevergoeding

Er zijn verzoekschriften gestuurd naar de rechtbanken in Den Bosch, Amsterdam en Almelo. Doel van de verzoekschriften is om alle (oud-)bestuurders die bij het bierkartel betrokken waren als getuigen te horen. Met de aanvullende informatie uit die getuigenverhoren wil KHN gerichte schadevergoedingsprocedures starten.

Heineken, Grolsch en Bavaria kregen eerder dit jaar door de Europese Commissie boetes opgelegd van in totaal ruim 270 miljoen euro voor het maken van illegale prijsafspraken. InBev kreeg kwijtschelding van de boete, omdat het meewerkte aan het onderzoek van de Europese Commissie.

400 miljoen

Met de prijsafspraken verdienden de brouwers een slordige 400 miljoen euro, becijferde hoogleraar Maarten Pieter Schinkel van de UvA.

KHN heeft vervolgens de vier brouwers aangeschreven voor een gesprek over een zestal punten met als primair doel schadeloosstelling van horecaondernemers en verlaging van de huidige inkoopprijzen. InBev heeft als enige laten weten met KHN in gesprek te willen over alle punten.

De zes punten waarover KHN met de brouwers om tafel wil:

Zie ook:

Reageer op dit artikel