nieuws

Rookverbod wordt losser in Beieren

Café

De ministerpresident van de Duitse deelstaat Beieren, Horst Seehofer, is gezwicht voor de horeca, en kondigde aan het rookverbod dat vorig jaar van kracht werd weer te gaan versoepelen in zijn deelstaat.

Rookverbod wordt losser in Beieren

Na het door Seehofers partij (CSU) ingevoerde rookverbod in de horeca, liepen leden massaal weg en riepen horecaondernemers hun gasten op niet meer op de CSU te stemmen. Dat zorgde ervoor dat de partij bij verkiezingen in september voor het eerst in decennia niet meer de absolute meerderheid had.

De partij is daar zo van geschrokken, dat het nu de kiezers wil paaien door het rookverbod aan te pakken.

Wat de versoepelingen precies inhouden, is nog niet bekend, maar zeker is dat ze er komen, en dat er waarschijnlijk een fors aantal uitzonderingen in de wet zal worden opgenomen. Eerder werd al bekend dat het roken in tenten tijdens de Oktoberfeesten zou worden toegestaan. Dit zal vermoedelijk in de wet worden vastgelegd.

Het was Seehofers voorganger die zich hard maakte voor het rookverbod in Beieren. Hij heeft daarmee de ‘Beierse volksziel verkwanseld’, aldus Seehofer op Tophotel.de.

De aankondiging van de versoepeling kwam nadat bekend werd dat de Duitse deelstaten vanaf nu tot eind 2009 de tijd hebben om de regels rondom het rookverbod aan te passen en uitzonderingen op te nemen. Politieke analisten verwachten dan ook in de tweede helft van volgend jaar nieuwe initiatieven van de anti-rooklobby.

In de deelstaten Nedersaksen en Baden-Würtemberg, waar het rookverbod in de horeca het langst van kracht is, ondervindt de sector de nadelige gevolgen: omzetten lopen terug en een aantal kleine zaken heeft al moeten sluiten.

Kijk hier voor onze speciale rookpagina:

Reageer op dit artikel