nieuws

Stadsdeel mag café’s sluiten

Café

Het Amsterdamse stadsdeel Zuidoost mag van de Raad van State vier horecagelegenheden sluiten omdat de panden geen horecabestemming hebben. De uitbaters krijgen geen schadevergoeding.

Stadsdeel mag café’s sluiten

Stadsdeel Zuidoost besloot oktober vorig jaar dat de vier café’s, die aan dezelfde straat liggen, dicht moesten. Officieel omdat de panden niet de bestemming horeca hebben.

Daarnaast veroorzaken de horecazaken al jaren overlast. Volgens omwonenden wordt in en rond de horecagelegenheden gedeald, schrijft Het Parool.

De zaken hadden uiterlijk 13 maart gesloten moeten worden, maar bleven open in afwachting van het beroep dat de uitbaters bij de Raad van State hadden aangetekend.

Gijzeling

Twee dagen later maakte een arrestatieteam van de politie een einde aan een gijzeling in één van de gelegenheden. Hierbij brak een shovel van de politie de pui open. De gijzelaar werd ontzet en elf personen werden gearresteerd.

Het slachtoffer was tijdens de gijzeling gedeeltelijk overgoten met spiritus en in brand gestoken. De gijzeling draaide om een ruzie over vijf kilo cocaïne.

Twee jaar geleden overleed een 33-jarige klant voor de deur van een ander illegaal café in de straat na ruzie om een biljartbal.

Bestemming

Volgens het bestemmingsplan is het terrein aan de Agatha Christiesingel bedoeld voor ‘openbaar groen’. In juli 1990 verleende het stadsdeelbestuur toestemming om op het terrein een gebouw neer te zetten waarin winkels gevestigd mochten worden. In de panden kwamen echter horecazaken.

De uitbaters betoogden dat bij hen de gerechtvaardigde verwachting is gewekt dat de horeca-activiteiten werden toegestaan doordat hun gedurende veertien jaar een exploitatievergunning is verleend.

Volgens de Raad van State konden de uitbaters aan deze exploitatievergunningen niet het vertrouwen ontlenen dat het stadsdeel niet zou optreden tegen het gebruik van de panden dat tegen het bestemmingsplan indruist.

Reageer op dit artikel