nieuws

Tilburgs actiecomité gaat landelijk

Café

Het Tilburgse comité van uitbaters van kleine kroegen die tegen het rookverbod in de horeca zijn, is uitgegroeid tot een landelijk actiefront. Een woordvoerder van het Horeca Actiecomité Buigen of Barsten liet weten dat zich inmiddels duizend ondernemers uit het hele land hebben aangemeld.

Tilburgs actiecomité gaat landelijk

Op een actiebijeenkomst komende week in Tilburg worden honderden boze caféhouders en afgevaardigden verwacht.

Na aandacht in de (landelijke) media voor het initiatief van een handvol Tilburgse kroegeigenaren staat de telefoon roodgloeiend, aldus woordvoerder Wichard Taks. ‘De situatie verandert elk uur. De bijeenkomst van volgende week is al twee keer van locatie gewisseld omdat de ruimte steeds weer te klein is.’

Deelnemers aan het comité betalen 50 euro inleg. Van het geld worden eventuele boetes en proceskosten voor een getroffen deelnemer betaald.

Het actiecomité heeft twee advocaten in de arm genomen. Zij staan de uitbater bij van een lunchroom in Breda die onlangs als eerste in de regio een boete van 300 euro kreeg opgelegd. De eigenaar laat het aankomen op een rechtszaak.

Het actiecomité vind dat de huidige wet moet worden getoetst en aangepast. Volgens de initiatiefnemers worden kleine kroegen onevenredig hard getroffen door het rookverbod.

Of de Utrechtse horeca, die zich ook wil verenigen, zich aansluit bij hun Tilburgse collega’s, is nog niet duidelijk. Ruim dertig Utrechtse horecaondernemers, die maandag bijeenkwamen om actie te ondernemen tegen het rookverbod, zijn er nog niet uit.

Tijdens een openluchtvergadering bij café De Potdeksel bleek dat ze lang niet allemaal bereid zijn om naar Tilburgs voorbeeld de asbakken weer op tafel te zetten en een gezamenlijke risicopot te vullen om bekeuringen of advocaten van te betalen.

De twee initiatiefnemers van de bijeenkomst gaan dinsdag praten met hun Tilburgse collega’s en komen dan met een voorstel naar hun medestanders in Utrecht. Want dat alle aanwezige kroegbazen van het rookverbod af willen werd overduidelijk.

Kijk hier voor onze speciale rookpagina

Reageer op dit artikel