nieuws

Gemeente Amsterdam schaft minimumloon af

Café 1535

De gemeente Amsterdam heeft als eerste gemeente besloten het minimumjeugdloon af te schaffen. De gemeenteraad stemde donderdagnacht in met een voorstel van PvdA, GroenLinks, SP en Partij van de Ouderen.

Gemeente Amsterdam schaft minimumloon af

Bedrijven die een opdracht willen krijgen van de gemeente mogen werknemers van 18 tot en met 23 jaar niet meer volgens het wettelijk minimum jeugdloon uitbetalen. De gemeente gaat dat bij aanbestedingen in de voorwaarden opnemen. Ook gaat de gemeente zelf als werkgever het handjevol jonge ambtenaren dat nu nog volgens het jeugdloon betaald krijgt meer geld geven.

Minumumloon

Het jeugdloon is 45 procent van het minimumloon. Nederland is een van de weinige landen in Europa waar werknemers van boven de 18 jaar het moeten doen met minder dan het minimumloon.

Afschaffing minimumloon

Jongeren vanaf 21 jaar gaan hetzelfde minimumloon verdienen als volwassenen, zo werd in april bekend. Minister Lodewijk Asscher (Werkgelegenheid) schaft het minimumjeugdloon af voor jongeren tussen 21 en 23 jaar, want ‘volwassenen verdienen een volwassen loon’, aldus Asscher.De afschaffing gebeurt in twee stappen: volgend jaar en in 2019. Het loon van jongeren van 18, 19 en 20 jaar stijgt mee om het risico te beperken dat de verschillende leeftijden een rol gaan spelen bij het aannemen van mensen.

Reactie KHN

‘KHN heeft deze plannen zien aankomen en  daar hebben we ons dan ook op voorbereid. In het KHN AVR  is al ruimte om in twee stappen het minimum loon op 21 jaar te zetten. Dat het wettelijke minimum jeugdloon hier op aansluit is nu met deze plannen van Asscher een feit. Het economische effect kan groot zijn. Het kan ertoe leiden dat horecaondernemers met meer volwassen medewerkers gaat werken, omdat je van hen in de praktijk meer kan verwachten. De personeelskosten moeten namelijk door de onderneming wel worden terugverdiend.’

Reageer op dit artikel