nieuws

Overlijden Dick Wildeman: bedroefde reacties, warme herinneringen

Café 87

‘Supersympathiek’, ‘Een ware ambassadeur’…de horecabranche reageert geëmotioneerd op het overlijden van Dick Wildeman. Ondanks het verdriet kijken velen met een grote glimlach en warme gevoelens terug. Misset Horeca haalde met een aantal horecamensen herinneringen naar boven over een iconisch boegbeeld.

Overlijden Dick Wildeman: bedroefde reacties, warme herinneringen

De reacties op het overlijden van ‘Mister Horeca’ Dick Wildeman komen los. Met name vanuit de café- en biersector wordt bedroefd gereageerd op het heengaan van een iconische ambassadeur. Misset Horeca sprak een aantal mensen die dicht bij de caféman pur sang stonden. Het  verdriet is groot, de herinneringen blijken talrijk en warm.

Hans Steenbergen: ‘Dick kon mensen tot in tranen roeren’

Hans Steenbergen was van 1997 tot 2008 hoofdredacteur van Misset Horeca en heeft Dick Wildeman mede in die hoedanigheid lang mogen meemaken. ‘Een geweldige kerel en een grote

Dick Wildeman

Hans Steenbergen (r) en Dick Wildeman, huldigen De Wolthoorn in Groningen als Café Top 100 nummer 1 van 2007.

persoonlijkheid. Iemand die verbindt en een man van gevoel. En de horeca is gevoel, Dick begreep dat als geen ander. Hij was een ambassadeur van ‘bier’, maar vooral dan ook van de gezelligheid er omheen, het drinken met elkaar.’

Steenbergen roemt de warmte en de menselijkheid van de oud-brouwerijdirecteur. ‘Hij wist bijvoorbeeld onderhandelingen tussen kastelein en brouwer, gevoelige dossiers, met zijn tact en menselijkheid goed op te lossen. En daarnaast zijn Dick’s speeches legendarisch. Toon Hermans was zijn grote voorbeeld en in diens traditie kon Dick prachtig spreken. Hij kon bij toehoorders tranen losmaken; van emotie en van het lachen.’

Mikel de Jongh: ‘In het rijtje Freddy Heineken en Thijs Brand’

Dick Wildeman

Mikel de Jongh -links- in gesprek met Dick Wildeman, geflankeerd door mede-hoofdjuryleden van de Café Top 100; Jan van Es en Ton Lenting.

Mikel de Jongh kent Dick Wildeman vanuit zijn functie als ondernemer en kastelein van café De Beyerd in Breda, dat hij samen met zijn broer Orson en vader Piet runt. ‘Wij hebben natuurlijk een speciale band met Dick. Ons café staat op 200 meter van waar Brouwerij De Drie Hoefijzers stond, waar hij werkzaam was. Zijn overlijden is een enorm verlies voor de cafébranche maar ook voor de bierwereld. Wat mij betreft hoort Dick Wildeman moeiteloos thuis in een rijtje met Freddy Heineken en Thijs Brand.’

Volgens Mikel de Jongh, is het vooral ook zijn vader Piet, die de speciale band met Dick Wildeman tot op de dag van vandaag koestert. ‘Buiten het feit dat hij regelmatig in ons café kwam; zij zaten samen in de jury van de Café Top 100 en waren het bijna altijd roerend eens met elkaar. Dick en mijn vader hadden dezelfde ideeën over hoe een bruincafé moest zijn. Dat botste dan wel eens met de andere juryleden, zij tegen hen. Maar altijd op een leuke manier. Dick gaat ontzettend gemist worden, door iedereen in onze sector.’

Marjon Prummel: ‘Supersympathiek boegbeeld’

Dick WildemanMarjon Prummel, hoofdredacteur van Misset Horeca, heeft als Hoofdjurylid van de Café Top 100, veel cafés bezocht met Dick Wildeman. ‘Dicks liefde voor het café, de kastelein en natuurlijk bier stak hij nooit onder stoelen of banken. Hij dronk zijn geliefde bier nooit voor 12.00 uur. Soms murmelde hij bij het nuttigen een middeleeuws versje: ‘Niets schooner ter waerelt, dan bier dat paerelt’. Typisch Dick Wildeman.’

‘Ik heb hem het beste leren kennen als hoofdjurylid van de Café Top 100. Daarin was hij van onschatbare waarde. Er zijn weinig cafés waar Dick niet is geweest. Bij elk café hoorde een leuke anekdote of mooie herinnering. En altijd, altijd drukte hij ons medejuryleden op het hart bij het jureren te letten op de ziel van het café. Dat was wat hij het allerbelangrijkste vond. Met Dick verliest de cafésector een supersympathiek boegbeeld en een fantastisch mens.’

Henri Reuchlin: ‘Een bieroom is heengegaan’

Toen Henri Reuchlin in de bierwereld terechtkwam, via het

Henri-Reuchlin

Henri Reuchlin.

Centraal Brouwerij Kantoor, eind jaren 90, betekende dat een hernieuwde kennismaking met Dick Wildeman. ‘Hij was altijd al een vriend van mijn vader, dus toen ik zelf in de bierwereld terecht kwam, stapte Dick opnieuw mijn leven binnen. Ik beschouw hem wat dat betreft wel als een soort ‘bieroom’, die nu heengegaan is. Een groot mens en een groot pilsman.’

Reuchlin herinnert zich naast de warmte ook de passie en de kennis van Dick Wildeman. ‘Zijn columns in Misset Horeca las ik als eerste, standaard. Hij kon zó trefzeker schrijven over de caféwereld, maar dan op een heel menselijke manier. En toen ik hem later meemaakte als mede-jurylid van de Café Top 100, trof ik wederom die passie en liefde voor het café en voor de bierbranche. Dick Wildeman was een echte kroegtijger in de meest positieve zin van het woord.’

Ton Lenting: ‘Een stabiele factor in een veranderende wereld’

Dick Wildeman

Ton Lenting (m) met Dick Wildeman en Frans Bik (r) van De Bonte Koe in Leiden, tijdens de Hoofdjurytour van 2015.

Ton Lenting, horeca-adviseur en eigenaar van Lenting & Partners reageert verslagen. ‘Geheel onverwacht verliest de branche een markante man. In zijn tijd bij de brouwerij was hij de constante en stabiele factor in een steeds veranderende wereld. Van de Drie Hoefijzers, naar Interbrew, Inbev, Oranjeboom; Dick bleef zichzelf. En hij sprak de taal van de horecaondernemer.

Evenals Dick Wildeman stond Ton Lenting aan de wieg van de Café Top 100 en diens voorloper Café van het Jaar. ‘Jarenlang hebben Dick en ik cafés mogen bezoeken in binnen en buitenland. Urenlang hebben we samen in de auto doorgebracht en in menig dorp en stad cafés bezocht. Hele mooie momenten waren dat.’

 

 

Reageer op dit artikel

Gerelateerde tags

Lees voordat u gaat reageren de spelregels