nieuws

Cateringinnovaties vallen in de prijzen

Catering

Op de Deli XL Foodservice Fair in Apeldoorn zijn gisteren de Koks! Innovatie Trofeeën uitgereikt aan concepten die toepasbaar zijn in de catering. Van de verschillende categoriewinnaars trok Het Bouwsteentje, een verrijkt gabakje dat helpt tegen ondervoeding en bij wondherstel.

Cateringinnovaties vallen in de prijzen

Doel van Het Bouwsteentje is om een bijdrage te leveren aan het oplossen van ondervoeding. Voedingsvezels, hoogwaardig eiwit, spoorelementen, vitamines en koolhydraten verrijken het gebakje; deze bestanddelen zijn nodig bij ondervoeding en bij wondherstel. Uit onderzoek is gebleken dat een kwart van de zorgbewoners ondervoed is.

Met dit product van Deli XL, FoodQuest en Patisserie Unique, dat vooral is bedoeld voor verzorgingshuis- en ziekenhuiscateraars, kan op een gastvrije wijze iets tegen die ondervoeding worden ondernomen, meent de jury. ‘Het is een echte innovatie die voor een grote groep mensen, die lijdt aan ondervoeding, waarde kan hebben’, aldus juryvoorzitter Nelleke Meinders.

In totaal waren er 33 inzendingen in drie categorieën. Het Bouwsteentje won in de categorie Food en Beverage.

In de categorie Management en Concept was een kleurcode voor maaltijdcomponenten de beste. Het zogeheten Portion Pack-concept van Holland Food Service bestaat uit kant-en-klare maaltijdcomponenten voor zorginstellingen, per portie verpakt. Commentaar van de jury: ‘Mooie innovatie, die nog innovatiever was geweest als de mate van gaarheid meegenomen zou zijn bij de codering.’

In de categorie Hardware won een ‘net echte’ disposables-serie van Depa. Het bestek oogt als metaal, de borden als porselein. Depa wil de kloof tussen plastic en aardewerk op deze manier verkleinen. ‘Een belangrijke innovatie omdat ambiance steeds belangrijker wordt en gemak een groot goed is’, aldus de jury.

De Koks Innovatie Trofee is een initiatief van Kokskwartet, een samenwerkingsverband van vijf koksverenigingen.

Reageer op dit artikel