nieuws

Kans op dagprijzen tournedos na prijsexplosie

Horeca

De prijzen van rundvlees stijgen de komende tijd enorm. De prijs van een tournedos of biefstuk ligt rond kerst dertig tot zestig procent hoger. Dagprijzen in de restaurants voor tournedos worden daarbij niet uitgesloten, zo meldt De Telegraaf.

Oorzaak van de prijsexplosie is de uitbraak van mond- en klauwzeer in Brazilië. De gevreesde dierziekte in het Zuid-Amerikaanse land brak begin oktober uit. Brazilië is de grootste rundvleesexporteur ter wereld. Zeventig procent van de rundvleesproductie uit het land is bestemd voor de export. Dat blijkt uit gegevens van de Productschappen Vee, Vlees en Eieren (PVE).

Door dreigende tekorten zal de prijs flink stijgen. Gevolg is dat de kans aannemelijk is dat horecazaken met dagprijzen voor tournedos gaan werken. Net zoals dat nu het geval is met diverse vissoorten. Volgens importeur Jack van Messel van Van Messel Meat in Rotterdam zit bijna de helft van de Europese importeurs momenteel zonder rundvlees uit Brazilië.

‘Concreet betekent dit dat een kilo rundvlees op de vleesmarkt tussen de drie en de zes euro per kilo duurder wordt’, aldus collega-vleeshandelaar Loek Carabain van Van der Zee Vleesgrootverbruik uit Emmen in De Telegraaf.

Oproep
Bedrijfseconomisch is het een goede zaak om als restaurateur te werken met dagprijzen wanneer de prijzen van tournedos explosief stijgen. Wat vindt u van deze stelling? Mail of u het eens of oneens bent en meldt daarbij waarom.
Nu reageren

REACTIES:

Oneens
De markt is al veel te onrustig. Als je dan ook nog met de prijzen op en neer gaat, weten de klanten helemaal niet meer waar ze aan toe zijn. Ik wil rust onder mijn klanten. Het is al moeilijk genoeg om rond te komen.
C. Speijers, restaurant De Deugniet in Herveld

Oneens
Ik denk dat dagprijzen op een menukaart bij de gast tot een bepaaldeargwaan zal leiden. Dit is dus niet aan te bevelen. Beter is het om week- of maandprijzen te vermelden. Dat betekent prijsafspraken maken met leveranciers voor een korte periode.
Rien Heemskerk, 25 jaar restaurant de Kempers-Roef in Kudelstaart gehad.

Reageer op dit artikel