nieuws

Wijnvandalen terroriseren Limburg

Horeca

Wijndomein Sint Martinus in het Limburgse Vijlen heeft te kampen met terugkerende vernielingen op één van haar wijngaarden. Eigenaar Stan Beurskens is het meer dan zat.

Wijnvandalen terroriseren Limburg

Sinds een jaar worden omheiningen vernield, draden doorgeknipt, machines gemolesteerd en druivenstokken uit de grond getrokken, laat eigenaar Stan Beurskens weten. Hij heeft al tientallen keren aangifte gedaan. In totaal is er voor ruim tienduizend euro materiële schade aangericht, en verwacht Beurskens ook nog een flinke inkomstenderving als gevolg van een deels verwoeste oogst.

Ook zijn imago is geschaad, vindt hij. Foto’s van de troosteloze wijngaard zoals die er vlak na een vernieling bijlag, zijn gebruikt om Beurskens deskundigheid in twijfel te trekken. Naast het runnen van het wijndomein geeft de Limburger professioneel wijnbouwadvies aan enkele tientallen andere wijngaardeniers in Nederland.

De getroffen wijngaard moet nu voor de derde keer opnieuw worden beplant, en Beurskens heeft drastische maatregelen genomen. Camera’s en beveiligingspersoneel moeten zijn druiven beschermen tegen vandalen.

Beurskens looft daarnaast een flinke doos rode wijn uit aan mensen met gouden tips die tot aanhouding van de vandalen leiden.

Reageer op dit artikel