nieuws

Verhoging btw van de baan

Horeca

Het kabinet zal de btw niet verhogen en ook de ww-premie voor werknemers wordt volgend jaar geschrapt. In ruil voor deze lastenverlichting verwacht het kabinet dat vakbonden en werkgevers ervoor zorgen dat de lonen in 2009 niet te veel stijgen.

Verhoging btw van de baan

Het kabinet was aanvankelijk van plan de btw volgend jaar te verhogen van 19 naar 20 procent. Met de 2 miljard euro die dit oplevert, wilde het de ww-premie voor werknemers schrappen.

PvdA’er Bos liet voor de zomer al weten dat hij de btw-verhoging wilde uitstellen omdat die de inflatie opjaagt en de koopkracht aantast. Vakbonden en werkgevers hadden daar eerder sterk op aangedrongen bij het kabinet.

De btw-verhoging is nu helemaal van de baan voor deze kabinetsperiode. Het kabinet wil daarnaast toch wel vasthouden aan het afschaffen van de ww-premie voor werknemers. Vooral de CDA-ministers pleitten daar afgelopen weken voor, vanwege de gunstige effecten op de werkgelegenheid.

Het is nog niet helemaal duidelijk waar het kabinet de 1,4 miljard euro, die netto nodig is om de ww-maatregel te betalen, vandaan haalt. Maar volgens ingewijden kan het een beroep doen op forse meevallers in de fiscale sfeer. Bos verzekerde eerder dat de lagere ww-premie niet gefinancierd wordt door vervelende ingrepen elders. ‘Het wordt geen kat in de zak.’

Meer headlines uit de Miljoenennota 2008:

Reageer op dit artikel