Wetenschappers hebben onderzocht waarom de wijnstokken op het landgoed zo’n goede weerstand hebben en aantoonbaar meer levenskracht krijgen naarmate ze ouder worden. Grootste uitdaging was om de juiste combinatie van moleculen te vinden die geschikt was voor de cosmetica.
In de vitale delen van de kostbare sémillon- en sauvignondruiven blijken polyfenolen te zitten met eigenschappen die met geen andere plant te vergelijken zijn – ze komen ook voor in onder meer thee, appels en citrusvruchten.
Nobele rot
Château d’Yquem is wereldberoemd om zijn zoete witte wijn. De unieke smaak ontstaat door het microklimaat waar de wijngaarden in Sauternes zich in bevinden. Er valt meer regen dan waar ook in de Bordeaux, waardoor de druiven zogenaamde nobele rotting ondergaan.
De schimmel eet de schil weg, waardoor het grootste deel van het sap wegloopt. Het kostbare concentraat dat overblijft geeft de wijn een uniek zoetheid. Met een opbrengst van slechts 10 hectoliter per hectare, vijf keer minder dan gangbaar, is het de meest geconcentreerde wijn ter wereld, die grootheden als Ruslands president Poetin en U2-voorman Bono als adept heeft.
Vijfentwintig jaar
De wijnranken voor de huidverzorgingsproducten van Dior worden in de winter bij het snoeien, en dus voor de knopvorming, geoogst zodat er van de druivenoogst niets verloren gaat.
Vijfentwintig jaar heeft Dior gedaan over de ontwikkeling van de huidcrème, die bijna net zo duur zal zijn als een fles van de wijn. Een potje van de lijn l’Or de Vie zal zo’n 380 euro gaan kosten, voor een fles Chateau d’Yquem 2006 moet men 399 euro neerleggen. De lijn is vanaf half september te koop in Nederland.