nieuws

Horeca kent goed eerste kwartaal

Horeca

Nederlandse horeca heeft een goed kwartaal achter de rug. In totaal groeide de waarde van de afzet aan eten en drinken met ruim een procent. Horeca doet het daarmee beter dan catering in bedrijven en instellingen.

Horeca kent goed eerste kwartaal

De eerste tekenen van herstel zijn er voor de Nederlandse horeca. Het

consumentenvertrouwen is aanzienlijk gestegen. Bezoekers gaven in de eerste twaalf weken van 2014 gemiddeld meer uit in de horeca, zo blijkt uit de Foodstep Horeca Monitor.

Bovendien heeft de horeca geprofiteerd van het zachte en zonnige weersomstandigheden. De drankensector is de grootste winnaar en laat eindelijk weer een groei zien. Fastservice daalt als enige segment binnen horeca.

Per saldo komt foodservice totaal rond de nullijn uit, omdat ook de waarde van catering daalde met bijna drie procent. Ondanks een herstellende economie trekt het aantal banen nog niet aan en is het werkloosheidspercentage opgelopen tot 9 procent.

Bezuinigingen van de overheid raakt cateraars hard, met name voor het midden- en kleinbedrijf. Grote bedrijven hebben daar minder last van en laten zelfs een groei zien. De forse daling binnen instellingen is zorgelijk en zet door.

Reageer op dit artikel