nieuws

Horecapersoneel: hoge werkdruk maar kerngezond

Horeca

Hoewel werknemers in de horeca een hoge werkdruk ervaren, behoren zij ook tot de gezondste werkenden van Nederland. Dat blijkt uit onderzoek van Vacatures.nl op basis van cijfers uit de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).

Horecapersoneel: hoge werkdruk maar kerngezond

Horecamedewerkers claimen een baan te hebben met een hoge werkdruk. Gevraagd naar waar deze werkdruk vandaan komt, noemen ze vooral het feit dat ze snel moeten werken. Minder moeite hebben ze met de hoeveelheid werk die ze moeten doen en met de piekmomenten waarop ze extra hard moeten werken. Verder stellen ze dat ze minder moeite hebben met hun werk dan de gemiddelde Nederlander.

In het onderzoek van het CBS geeft 30,3 procent van het ondervraagde horecapersoneel aan een zeer goede gezondheid te hebben; 83 procent meldt geen medische klachten te hebben. Ter vergelijking: van de totale onderzoekspopulatie gaf slechts 23,7 procent aan een zeer goede gezondheid te hebben.

Steek- en snijwonden
Qua werkomstandigheden hebben mensen in de horeca veel te maken met werk dat kracht kost, veel lawaai met zich meebrengt en van tijd tot tijd gevaarlijk is. Vooral steek- en snijwonden komen veel voor, terwijl ook verbranding iets is wat veel werknemers in de horeca eens of vaker hebben meegemaakt.

Gezellig is het dan weer wel in de horeca. Werknemers geven aan sociale steun te ontvangen van leidinggevenden en collega’s. Zowel op het gebied van vriendelijkheid als ondersteuning van collega’s scoort de horeca erg goed. Alleen in het onderwijs vindt men de collega’s vriendelijker. Werknemers in de horeca geven daarnaast aan dat zij de sfeer op de werkvloer één van de belangrijkste aspecten vinden van een baan.

Opmerkelijk is ook dat de eigenschappen van de gemiddelde werknemer in de horeca behoorlijk afwijken van die in andere sectoren. Is de doorsnee werknemer in Nederland tussen de 45 en 55 jaar oud en van het mannelijk geslacht, de gemiddelde horecawerknemer is een vrouw tussen de vijftien en 25 jaar.

Bron: www.vacatures.nl

Reageer op dit artikel