nieuws

Branche heeft personeelstekort aan zichzelf te danken

Hotel

Het personeelstekort in de horeca wordt deels veroorzaakt door het – gebrek aan – personeelsbeleid van bedrijven in de branche. Dat meent Frans Hazen, hoteleigenaar en voorzitter van de sector Hotels van Koninklijk Horeca Nederland.

Branche heeft personeelstekort aan zichzelf te danken

‘De mate waarin een bedrijf aantrekkelijk is voor mensen om te werken, wordt met name bepaald de reputatie van het bedrijf’, denkt hij.

In zijn pleidooi geeft Hazen tips over hoe het volgens hem wél zou moeten, en deelt ook eigen ervaringen met zijn beleid.

Ook beticht hij bedrijven met een slecht personeelsbeleid ervan zichzelf in de voet schieten, en door hun slechte reputatie ook geen nieuwe sollicitanten te krijgen. Volgens hem geven dergelijke bedrijven zelfs de hele bedrijfstak een slechte naam.

‘Jonge medewerkers worden afgeschrokken om verder te gaan in het horecavak, volgens mij een van de mooiste beroepen: werken met mensen voor mensen. Ik vind dit vak te mooi om het imago ervan door anderen naar de bliksem geholpen te zien worden.’

Zie ook Misset Horeca nr. 20 (verschijnt op 15 mei), waarin een analyse staat van de krapte op de arbeidsmarkt in de horeca

Kijk hier voor Hazen’s volledige pleidooi

Reageer op dit artikel