nieuws

Amsterdam krijgt ‘women only’ hotel

Hotel

Mannen mogen in de lounge een kop koffie drinken, verder komen ze niet. Amsterdam krijgt binnenkort een hotel alleen voor vrouwen. ‘Gasten moeten in hun bh over de gang kunnen lopen zonder opdringerige blikken van mannen.

Amsterdam krijgt ‘women only’ hotel

In New York, Melbourne, Londen, Bangkok en Durban hebben er al één, nu krijgt ook Amsterdam haar eerste hotel speciaal gericht op vrouwen. 8 maart moet Hostelle open, zegt initiatiefnemer Bianca Brasdorp in Het Parool.

Het hotel komt in het oude hoofdkantoor van Hema, aan de rand van winkelcentrum Amsterdamse Poort in de Bijlmer. Brasdorp, die zelf vroeger in de Bijlmer woonde, zegt goed naar de veiligheid van de omgeving gekeken te hebben. ‘Er is veel verbeterd de afgelopen jaren.’

Afgewaardeerd

De locatie is van woningcorporatie Rochedale, die samen met de gemeente invulling zoekt voor leegstaande kantoren. Om de komst van Hostelle mogelijk te maken en de huur betaalbaar te houden, is veel gedaan, zegt Rochedale-bestuursvoorzitter René Grotendorst. ‘Het stadsdeel wijzigt het bestemmingsplan, de gemeente is soepel met de erfpacht en wij hebben het pand afgewaardeerd.’

Het wordt een hostel, met een double room en kamers met twee, vier, zes of acht stapelbedden. De inrichting is gedaan in samenwerking met zes kunstenaars uit Amsterdam. Sommige kamers zijn voorzien van graffiti, anderen van grote QR-codes op canvas waarmee informatie over kunst in de Amsterdamse musea op te roepen is. Er is een Chinese kamer, een Marie Antoinette kamer en roze badkamers met Hello Kitty-toilet. ‘Het wordt een echt vrouwendomein.’

Prettig en veilig

‘Op internet kwam ik vrouwenhotels in andere landen tegen. Zoiets wilde ik ook’, zegt Brasdorp over het waarom. Ze krijgt regelmatig de vraag of het een opvang voor slachtoffers van huiselijk geweld of een ontmoetingsplaats voor lesbiënnes gaat worden. ‘Alle vrouwen zijn welkom, maar mijn vrouwenhostel richt zich vooral op vrouwen omdat het prettig en veilig kan aanvoelen met vrouwen onder elkaar. Zeker voor alleenreizende vrouwen. Gasten moeten in hun bh over de gang kunnen lopen zonder opdringerige blikken van mannen.’

Reageer op dit artikel