nieuws

Bomaanslag verwoest Marriott Islamabad

Hotel

Het Marriott Hotel in de Pakistaanse hoofdstad Islamabad is zaterdagavond door een aanslag met een vrachtwagen vol explosieven vrijwel geheel verwoest. Er zijn zeker zestig doden gevallen, en nog eens 200 mensen raakten gewond.

Bomaanslag verwoest Marriott Islamabad

Op het moment van de aanslag waren enkele honderden mensen in het 290 kamers tellende hotel aanwezig. Veel van de slachtoffers bevonden zich in het restaurant op de begane grond, waar het druk was vanwege de ramadan.

Het hotel, waar doorgaans veel buitenlanders logeren omdat veel ambassades hun vertegenwoordiging in het hotel hebben, vloog door de explosie in brand. Het vuur verspreidde zich snel, waardoor veel slachtoffers in het gebouw vast kwamen te zitten.

Er zijn voor zover bekend geen Nederlandse slachtoffers, ook omdat de Nederlandse ambassade haar kantoor in een ander hotel heeft. Bij de aanslag is in ieder geval de ambassadeur van Tsjechië omgekomen.

De politie sprak van een van de grootste terroristische aanslagen in de geschiedenis van Pakistan. De verantwoordelijkheid werd niet direct opgeëist, maar gedacht wordt aan Al-Qaeda. Ook omdat president Asif Ali Zardari enkele uren eerder op honderd meter van het hotel een toespraak hield tegen de terreurbeweging.

Een grote vrachtauto wilde door de slagbomen rijden, maar dat mislukte. De wagen, gevuld met naar schatting zeshonderd kilo explosieven, ontplofte toen enkele meters van het hotel. De explosie liet een tien meter diepe krater achter, en ook een deel van de entree werd weggeslagen. In de wijde omgeving van het hotel sprongen ramen.

Het is niet de eerste keer dat het hotel doelwit werd van een aanslag. In januari 2007 hield een bewaker van het hotel iemand tegen die naar binnen wilde gaan om een zelfmoordaanslag te plegen. De man blies zichzelf toen buiten op, waarbij ook de bewaker om het leven kwam. Het hotel werd sindsdien zwaar bewaakt.

Reageer op dit artikel