nieuws

Hotel Karel V test personeel op tbc

Hotel

Grand Hotel Karel V in Utrecht heeft vorige week 180 man personeel van het hotel en restaurant laten testen op het dragen van de tuberculosebacterie, nadat bij een kok van de brasserie in februari open tbc werd vastgesteld.

Hotel Karel V test personeel op tbc

De GGD is bij melding van tbc alert, aangezien de bacterie zeer besmettelijk is. De directie nam het zekere voor het onzekere, omdat bij een eerste controle van vijftig personeelsleden vier besmettingen zijn opgedoken. Voor gasten is er vooralsnog geen reden tot bezorgdheid, meldt het Algemeen Dagblad.

Vorige week liet de directie van Karel V gisteren ook de resterende 130 personeelsleden door de GGD testen met een mantouxprik. Ze kregen bovendien een vaccinatie tegen tbc.

Volgens directeur Leo Holman van Karel V is er nog geen reden om ook gasten de test te laten ondergaan, omdat de kok met hen geen direct contact heeft gehad en de bacterie via inademing wordt overgebracht.

Wanneer open tbc bij iemand wordt geconstateerd, slaat de gezondheidsdienst GGD meteen alarm. Een patiënt kan zijn ziekte door hoesten overbrengen. De ontvanger is na inademing meteen drager van de bacterie en kan (soms pas na een lange tijd) ziek worden wanneer hij dat niet weet. Wanneer de infectie inderdaad uitbreekt, kan de ziekte verder worden verspreid.

De mensen van Karel V bij wie de bacterie nu is aangetoond, kunnen door het slikken van medicijnen vrijwel zeker voorkomen ziek te worden. Het gaat om bedienend personeel. In de keuken bleek niemand drager van de bacterie.

Reageer op dit artikel