nieuws

Hotels Peking wacht teleurstelling

Hotel

Vantevoren werd er hoog opgegeven: de Olympische Spelen zouden een enorme impuls geven aan het toerisme in China en Peking in het bijzonder. Hotelondernemers wreven in hun handen, begonnen aan grootschalige bouwprojecten en investeerden fors. Nu China omwille van de luchtkwaliteit alle bouwputten heeft stilgelegd en omwille van de veiligheid weinig visa aan buitenlandse bezoekers verleent, wacht de toeristenindustrie een deceptie.

Hotels Peking wacht teleurstelling

De verwachte golf aan reserveringen blijft uit, al denkt Zhang Huiguang van het Beijing Tourism Bureau nog steeds een half miljoen buitenlandse bezoekers in de stad te verwelkomen voor de Spelen. ‘Maar die hype wordt geen waarheid’, zegt de in China opererende Nederlandse hotelier Henk Meyknecht.

De hotels zien in de periode 8 tot 24 augustus nog lang niet de hoge bezettingsgraden die in het vooruitzicht werden gesteld. Aan het begin van het jaar zaten veel hotels al volgeboekt in die weken, maar de annuleringen stromen binnen.

SARS

In de vijfsterrenhotels is op dit moment 77 procent van de kamers bezet tijdens de Spelen, in de viersterrenhotels slechts 44 procent en in de drie- en tweesterrenhotels liggen de percentages nog lager.

Op dit moment ligt de bezettingsgraad dramatisch laag, in sommige hotels is minder dan vijftien procent van de kamers bezet. Dat is lager dan tijdens de SARS-periode in 2003.

‘De negatieve berichten rondom de protesten van de Olympische fakkel, de hartverscheurende beelden van een aardbeving in West China en de politieke problemen rondom Tibet zijn de oorzaken van een daling in de vraag naar hotelkamers in Peking tijdens de zomerspelen’, aldus Meyknecht.

Visa

Als reden worden ook de strengere visum-eisen opgevoerd. Uit angst voor activisten die tijdens de Spelen voor opschudding zorgen om aandacht te vragen voor Tibet of andere mensenrechtenzaken, zoals tijdens de tocht van de Olympische vlam veelvuldig gebeurde, heeft de Chinese regering het moeilijker gemaakt voor studenten en andere visa voor korte verblijven.

Van de visumaanvragen wordt momenteel de helft geweigerd of te laat afgegeven, meldt De Telegraaf.

Daarnaast stijgen de kamerprijzen tot ongekende hoogten. In het ergste geval is die prijs tien keer zo hoog als normaal. Voor een vijfsterrenkamer betaalt de bezoeker in augustus tussen de 350 en 725 euro per nacht, voor een viersterrenkamer nog altijd ruim 200 euro.

Huiguang erkent deze factoren: ‘Hotelprijzen stijgen, de kosten voor openbaar vervoer stijgen, dus velen zullen ervoor kiezen niet te komen in deze periode.’

Paniek

‘Er is sprake van een lichte paniek in de hotellerie in Peking’, zegt Meyknecht. ‘En de meeste hoteliers betwijfelen of er de komende weken een groeiende vraag zal zijn voor accommodatie.’

Toen bekend werd dat de Spelen naar Peking zouden komen, besloten veel hotelketens een aantal nieuwe accomodaties uit de grond te stampen. Om de luchtkwaliteit in de stad tijdens de Spelen niet nog verder te verslechteren, besloot Peking vorige week alle bouwprojecten stil te leggen. Echt paniekerig hoeft daar alleen niet om te worden gedaan, want vol zouden ze toch niet zitten.

Reageer op dit artikel