nieuws

Nederlandse koksschool opent in Bulgarije

Hotel

HRC International, een opleidingsorganisatie van twee alumni van de hotelschool Maastricht, heeft een eerste koksschool geopend aan de Zwarte Zee in Bulgarije. Met de krappe arbeidsmarkt in Nederland, en de kans dat het voor Bulgaren binnenkort makkelijker wordt in ons land te mogen werken, komt de opleiding op een gunstig moment.

Nederlandse koksschool opent in Bulgarije

Aan de HRC Culinary Academy in Dobric, vlakbij Varna aan de Bulgaarse Zwarte Zeekust, kunnen studenten een tweejarige culinaire opleiding, waarbij gebruik wordt gemaakt van de modernste technieken.

De opening werd verricht door de Nederlandse ambassadeur in Bulgarije, Willem van Ee.

De branche, zowel in Bulgarije als in Nederland, reageert positief, laten initiatiefnemers Mario Janssen en Freen den Hollander weten. De twee oprichters zagen al langer de aanhoudende vraag naar nieuwe chef-koks, en besloten daarom de opleiding in eigen hand te nemen.

De twee zagen het als een mooie kans om zich in een land met een opkomende markt op het onderwijspad te begeven. Het project wordt ondersteund door oud-directeur van de hotelschool Maastricht Cees van der Klip, verschillende topchefs uit de Verenigde Staten, hotelschool Ter Duinen in het Belgische Koksijde en de EVD, onderdeel van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

‘We zijn zeer enthousiast over dit belangrijke educatieve initiatief van HRC International in Bulgarije’, zegt mede-oprichter Den Hollander, die vanuit Atlanta in de VS opereert. ‘Al vanaf de pre-openingsfase was de positieve belangstelling en de waardering voor de HRC Culinary Academy zeer groot in de regio. Maar ook internationaal reageerden hoteliers en restaurateurs met blijdschap op de komst van deze opleiding.’

Reageer op dit artikel