nieuws

Paniek bij NH: Chinese miljoenendeal ketst af

Hotel

NH Hoteles zit met een probleem. In mei dit jaar tekende de Spaanse hotelgroep een deal ter waarde van ruim 430 miljoen euro met de Chinese HNA Group. De Chinezen zouden daarmee een belang van 20% in NH krijgen. Woensdag werd echter bekend dat HNA zich terugtrekt uit de deal, waarmee NH in financiële problemen dreigt te raken.

Paniek bij NH: Chinese miljoenendeal ketst af

De mislukte samenwerking met HNA is een grote financiële tegenslag voor NH Hoteles. De hotels in met name Zuid-Europa en Latijns-Amerika draaien matig vanwege de stagnerende economie aldaar, en een nieuwe omzet impuls vanuit het Verre Oosten zou positief zijn voor verdere ontwikkeling van het NH merk. Analisten verwachten een verdere daling van de beurswaarde van NH.

Met hulp van HNA wilde NH Hoteles de grote Chinese markt betreden met moderne viersterrenhotels. Er was al sprake van de bouw en planning van NH Hoteles in ondermeer Chonqing, Peking en Nanjing, nabij Shanghai. Het is nog onduidelijk of deze joint venture in China tussen HNA en NH doorgang zal vinden.

Raad van bestuur

Naast de 20% aandelen, zou HNA na betaling van, omgerekend, 431,6 miljoen euro, ook twee leden in de raad van bestuur van NH krijgen. Het Chinese bedrijf zou hiermee de op een na grootste aandeelhouder van het Spaanse NH Hoteles zijn.

De problemen voor NH die door het mislukken van deze deal onstaan, zijn aanzienlijk. De NH hotelgroep heeft een forse schuldenlast naar aanleiding van een enorme uitbreiding van het aantal vestigingen de afgelopen jaren. En de hotels in met name Zuid-Europa leveren een slecht rendement.

600 Miljoen

In 2012 moet een schuldenlast van 600 miljoen euro worden gefinancierd. Reden voor NH om nieuw kapitaal aan te trekken en de deal met het Chinese NHA Groep was als een geschenk uit de hemel.

Sinds mei is de waarde van het NH aandeel, wat genoteerd staat op de beurs in Madrid, aanzienlijk gedaald. HNA heeft daarom besloten de deal te annuleren op basis van de huidige beurswaarde van het bedrijf en de sombere economische vooruitzichten van de zakelijke hotelmarkt in met name Zuid-Europa.

Verder onderhandelen

Een aanbod van NH om de prijs te verlagen tot 330 miljoen is door HNA afgeslagen. Verdere onderhandelingen in 2012 niet worden uitgesloten, laat NH in een officiële verklaring weten. Onderdeel van de deal was een boeteclausule van 15 miljoen dollar (12,6 miljoen euro) die HNA nu aan NH betaalt.

HNA is het zesde grote particuliere bedrijf in China met meer dan 80.000 werknemers en een omzet van 7 miljard euro. Het bedrijf is onder meer actief in de reiswereld (toerisme en vliegverkeer) onroerend goed (waaronder hotels) en retail. Tevens is HNA druk bezig met de expansie van haar eigen hotelmerk onder de naam Tangle Hotels in Europa en Noord Amerika. De bouw van het Tangle Hotel in Brussels start begin 2012.

Bekijk de officiële verklaring van NH Hoteles (pdf)

Reageer op dit artikel