nieuws

Sheconomy debat: glazen plafond is onzin

Hotel

Op de hotellounge ging een zestal vrouwen onder leiding van Misset Horecahoofdredacteur Martine Zuil in debat over de invloed van vrouwen in de gastvrijheidsbranche. Hun conclusie: het glazen plafond bestaat niet, maar als vrouw moet je moet wel werken voor je positie.

Sheconomy debat: glazen plafond is onzin

Aan het debat namen deel: Desiree van den Goorbergh, Business Development Director bij Expedia; Marja van Reijn, Regional Manager Benelux bij Global Blue Holland; journaliste Willemijn van Benthem, schrijver van het boek CEO Me; general manager Madelinde Moesbergen van Landgoed Avegoor, salesdirecteur bij Louvre Hotel Group Silvie Cremers en salesmanager Viona Terleth, tevens finalist van Hotello of the Year.

Vrouwelijke gast

De invloed van vrouwen in hotels gaat groeien. Er komen meer vrouwen aan de top, maar ook de groep vrouwelijke gasten gaat toenemen. Ook blijkt in een relatie vaak de vrouw een doorslaggevende stem te hebben bij het kiezen van een reisbestemming en hotel.

Wat betekent dit voor de hotelbranche? ‘Als Lehmann Brothers, Lehmann Sisters had geheten, was er geen kredietcrisis geweest’, was het commentaar. Vrouwen nemen minder risico en zijn ook op de lange termijn beter in beleggen.

Maar op directiefuncties zijn vrouwen soms ook minder zelfverzekerd dan mannen, meent Cremers. Het zit minder in hun aard om prestaties te benadrukken. Maar dat is wat anders dan een glazen plafond, vindt Terleth: ‘Daar weiger ik in te geloven. Dat is uitgevonden door een man. Net als het old boys network.’

Van Benthem: ‘Maar voor vrouwen is het wel moeilijker om de top te bereiken. Ze moeten er harder aan werken.’ Volgens Van den Goorbergh komt dat omdat ze niet altijd snel en adequaat reageren als het om promoties gaat. ‘Zeker op managementniveau geldt je netwerk en je prestaties. Vrouwen hebben meer moeite om te pochen.’

Thuissituatie

Volgens Van Benthem is het glazen plafond een resultaat van de thuissituatie. ‘Als je geen man hebt die je steunt of een man hebt die een zware baan heeft, is het als vrouw lastig om 100 procent voor je carrière te kiezen en ook kinderen te krijgen.’

Al lieten vier van de zes debatdeelnemers weten moeder te zijn. Het debat werd georganiseerd in samenwerking met HotelloTOP. Alle debatdeelnemers zijn ook hotello van de scholen in Den Haag, Leeuwarden en Maastricht.

Reageer op dit artikel