nieuws

Studentenkamers Kharkiv als hotel tijdens EK

Hotel

In de Oekraïense stad Kharkiv, waar Oranje tijdens het Europees Kampioenschap voetbal komende zomer haar drie groepswedstrijden speelt, is een chronisch tekort aan hotelkamers. Als oplossing wil de gemeente voetbalfans gaan onderbrengen in 20.000 studentenkamers.

Studentenkamers Kharkiv als hotel tijdens EK

Om die kamers vrij te maken, wil het stadsbestuur van Kharkiv – dat bekend staat als studentenstad – het onderwijs al in april laten ophouden. Huisbazen mogen dan studenten eind mei op straat zetten, zodat begin juni de supporters van de landen in Groep B van het EK erin kunnen. De studenten moeten dan maar bij hun ouders logeren, meldt het AD.

De in totaal 20.000 tot 30.000 kamers die op deze manier vrij moeten komen, zijn vaak klein en smerig, schrijft De Telegraaf. Ook reisagent Turan Atagun vraagt zich af of de kamers bruikbaar zijn. ‘Veel van die kamers hebben geen sanitair of je moet het delen met acht andere kamers. De hygiëne is vaak slecht. In sommige gevallen kun je beter buiten in het park slapen, dan in zo’n kamer.’

Nog geen duizend kamers

Het hotelprobleem van Kharkiv is al langer bekend. In de miljoenenstad (2 miljoen inwoners) is een chronisch tekort aan kamers. Er zijn slechts vijfentwintig hotels met in totaal nog geen duizend kamers. Buitenlandse ketens die de afgelopen twee jaar hebben geprobeerd voet aan de grond te krijgen, liepen tegen een muur van Oekraïense bureaucratie en vriendjespolitiek. Ook is er sprake van omkoping. Steekpenningen zouden nodig zijn om een hotel te mogen exploiteren, en eerder dit jaar kwam het nieuws naar buiten dat zelfs touroperators geld onder de tafel zouden moeten schuiven om hotelkamers in de stad te bemachtigen. Dat werd overigens ontkend door reisorganisatie TUI.

Het idee om van studentenkamers hotels te maken is overigens niet nieuw. Ook in een andere Oekraïense speelstad, Kiev, worden studenten uit hun kamer gezet om plaats te maken voor voetbalfans. In Nederland is dit al jaren de werkwijze bij casa400, waar i nde zomermaanden studentenkamers als hotelkamer verhuurd worden.

Charkov, Kharkiv

Er is nogal wat te doen over de schrijfwijze van de speelstad van Oranje. De een schrijft Charkov, de ander Kharkiv. Het probleem zit ‘m in het omzetten van cyrillisch naar ‘Europees’ schrift. Als je de Russische regel volgt, moet het Charkov of Kharkov zijn. Maar Oekraïens kent weer een eigen transliteratie, dan wordt het Kharkiv.

Reageer op dit artikel