nieuws

Vastgoed Amstel hotel verkocht aan Qatarees hotelfonds

Hotel

Het pand van het Amsterdamse Amstel Hotel is verkocht. In oktober zette de Qatarese eigenaar het vastgoed in de etalage, nu is bekend geworden dat hij het aan een vastgoed- en hotelexploitatiefonds in Qatar heeft doorverkocht.

Vastgoed Amstel hotel verkocht aan Qatarees hotelfonds

Voor hoeveel het vastgoed van eigenaar verandert is niet bekendgemaakt, maar het bedrag wordt op zo’n €63 miljoen geschat.

Katara Hospitality, onderdeel van het staatsfonds van Qatar, kocht het vastgoed in een portfolio samen met nog vier andere luxehotels van InterContinental (IHG) in Europa: Cannes, Madrid en Frankfurt en een belang in De La Ville Rome. Dat schrijft het Financieele Dagblad op basis van een publicatie van de Gulf Times.

Aankoopbedrag

Het aankoopbedrag is niet bekendgemaakt, maar volgens vastgoedsite PropertyNL heeft de nieuwe eigenaar €800.000 per kamer neergelegd voor het Amstel. Het hotel telt 79 kamers, wat neer zou komen op €63,2 miljoen.

Katara Hospitality bezit nu 32 hotels in veertien landen, met in totaal meer dan 7000 kamers. De exploitatie blijft onveranderd in handen van IHG. Toen de hotelgroep de stenen in 2006 verkocht, is bedongen dat IHG de eerste 25 jaar de exploitatie behoudt.

De voorzitter van de raad van bestuur van Katara Hospitality, Sheikh Nawaf bin Jassim bin Jabor al-Thani, zegt over de deal: ‘We zijn verheugd InterContinental als merk aan ons portfolio van partners toe te voegen en we zien uit naar verdere samenwerking in de toekomst.’

Verkoophistorie

Het Amstel hotel is de voorbij jaren enkele malen van eigenaar gewisseld. Sinds eind 2011 was het eigendom van Mayfair Investment Incorporation S.A. van de Qatarese zakenman M. Ghanim Bin Saad al Saad, die in oktober 2013 aankondigde er van af te willen. Hij kocht het hotel van de Libanese zakenman Toufic Aboukhater, die begin 2011 voor €450 miljoen de hotelportefeuille van de Amerikaanse bank Morgan Stanley overnam. De Amerikanen hadden het vastgoed van de zeven hotels op hun beurt in 2006 voor €652 miljoen overgenomen van hotelgroep IHG.

Intercontinental Hotels Group staat in de Misset Top 100 van grootste merken en bedrijven op plaats 13, met een omzet van zo’n €105 miljoen.

Reageer op dit artikel