nieuws

Belastingsdienst zet aanval in op Airbnb

Hotel

De Nederlandse belastingdienst is een onderzoek gestart naar de omvang van Airbnb, de huizenverhuursite van particulieren. Dat meldt het Financiële Dagblad in haar uitgave van 12 juni 2015.

Belastingsdienst zet aanval in op Airbnb

Een woordvoerder van de Belastingdienst heeft tegenover de krant bevestigd dat het onderzoek loopt. Nederlanders die hun huis verhuren via Airbnb, moeten 70 procent van deze inkomsten opgeven aan de belastingdienst.
Steeds meer mensen bieden hun huis aan via de verhuursite, maar geven de verdiensten niet op. De staat loopt zo inkomsten mis. Controle hierop zou te tijdrovend zijn.

Oneerlijke concurrentie
Voor veel hotels en bij bed en breakfasts, is Airbnb oneerlijke concurrentie.De gemeente Amsterdam houdt inmiddels automatisch vijf procent toeristenbelasting in op overnachtingen die via Airbnb worden geboekt. Dat zou goed zijn voor 40 miljoen per jaar.

Meer regels
Koen Frenken, hoogleraar innovatiestudies aan de Universiteit Utrecht, liet eerder dit jaar aan Misset Horeca weten dat  huizendeelsite Airbnb niet verboden moet worden maar dat de overheid meer regels moet stellen en handhaven.

Amerika
Inmiddels is de Amerikaanse belastingdienst ook al in actie gekomen tegen Airbnb. Als verhuurders geen aangifte doen van inkomsten uit verhuur, houdt Airbnb belasting in.

Een Nederlandse woordvoerder van Airbnb laat in FD weten geen bezwaren te hebben tegen samenwerking met de Nederlandse fiscus. Het bedrijf zal niet op vrijwillige basis gegevens verstrekken van verhuurders.

Reageer op dit artikel