nieuws

Toch hotel Westergasfabriek Amsterdam

Hotel

Na eerdere discussie over de plannen van de Westergasfabriek een hotel te ontwikkelen in het voormalig stadsdeelkantoor in het Amsterdamse Westerpark, heeft de gemeente nu een vergunning gegeven het pand te kopen en er een hotel van te maken.

Toch hotel Westergasfabriek Amsterdam

Westergasfabriek bv koopt het pand van de gemeente voor bijna €6 miljoen, meldt De Westkrant. Ook rust er een forse erfpacht op het historische gebouw: eenmalig €3 miljoen en daarna jaarlijks €69.000.

Begin 2014 morden de huidige huurders van het pand nog flink over de hotelplannen. ‘De mooiste panden in Amsterdam worden weggegeven aan toeristen. Wat blijft er nou over voor Amsterdammers?’ tekent Het Parool anderhalf jaar geleden op uit de mond van Frederike Vos van de Impact Hub, dat op de eerste verdieping van het gebouw een ruimte met flexplekken voor sociale ondernemers runt.

Nu is volgens het stadsdeel West met die huurders toch overeenstemming bereikt over hun vertrek. Daarmee is aan alle voorwaarden voldaan om de vergunning te verstrekken. Het bestemmingsplan was al eerder gewijzigd.

Hoe graag het hotel precies wordt en wanneer het open moet, is nog niet bekend. De nieuwe eigenaar gaat op zoek naar een exploitant.

Het terrein, waarvan de ontwikkeling tien jaar geleden begon, heeft volgens het bedrijf al langer een plek nodig waar kan worden overnacht. Nieuwbouw was technisch te gecompliceerd en zou implicaties geven voor de andere dingen op het terrein, zoals de op- en afbouw van evenementen en bezoekersstromen.

Reageer op dit artikel