nieuws

Verbazing over gunning Paleis van Justitie

Hotel

In de vastgoedwereld is met verbazing gereageerd op de verkoop van het voormalig Paleis van Justitie in Amsterdam, waar een vijfsterrenhotel in moet komen, aan projectontwikkelaar M7. Dit bedrijf is eigendom van een omstreden vastgoedondernemer.

Verbazing over gunning Paleis van Justitie
Foto: Wikipedia

Vastgoedbedrijf M7 kocht eerder deze maand het voormalig Paleis van Justitie aan de Amsterdamse Prinsengracht voor €61,3 miljoen. M7 is eigendom van Louis Meijer, een omstreden ondernemer, schrijft het FD.

Meijer werd verdacht van omkoping van voormalig VVD- gedeputeerde Ton Hooijmaijers en betaalde het OM dit jaar €40.000 om vervolging af te wenden.

Bibob onderzoek

In de vastgoedwereld is dan ook met verbazing gereageerd dat Meijer door het Bibob onderzoek is gekomen. ‘Een schikking met het OM in een fraudeaak is niet per definitie een reden om niet door de Bibob heen te komen’ zegt de woordvoerder van het Rijksvastgoedbedrijf in het FD. ‘Dat wordt per zaak bekeken en gewogen. In dit geval bleek er geen bezwaar te zijn.’

Ook reageren hotelexperts met opgetrokken wenkbrauwen op het feit dat niet aan de voorwaarde is voldaan dat vooraf bekend wordt gemaakt welke hotelexploitant bij het project betrokken is. Er gaan geruchten over een hotelbedrijf met veel geld uit het Midden-Oosten, maar officieel is nog geen hotelpartner bekendgemaakt.

Nooit geld verdienen

‘Met een koopsom van €61 miljoen en een benodigde investering van minimaal €100 miljoen gaat hier nooit geld verdiend worden’, zegt een expert in hotelontwikkeling die in een eerder stadium betrokken was bij de procedure rond het voormalig justitiepaleis.

In totaal hadden negen bedrijven een bod uitgebracht op het Paleis, allemaal hotelketens of bouwbedrijven met plannen een hotel in het gebouw te vestigen.

Onhaalbaar

De gemeente ziet niets in de plannen die M7 nu heeft ingediend. Ze zijn volgens een woordvoerder van de gemeente onhaalbaar en niet in lijn met ons hotelbeleid, meldt het FD. ‘Er mag op die locatie alleen een tophotel komen dat zich onderscheidt van andere hotels. Dat is nu niet het geval.’

Als M7 met nieuwe plannen komt, die wel aan de voorwaarden van de gemeente voldoen, zal opnieuw een Bibobscreening worden gedaan zegt de woordvoerder. ‘Dat is nodig omdat het bestemmingsplan moet worden gewijzigd. Maar met de huidige plannen zijn we niet geneigd dat proces in gang te zetten.’

Reageer op dit artikel