nieuws

COA wil hotel in asielzoekerscentrum Nijmegen

Hotel 1686

Het Centraal Orgaan opvang asielzoekers (COA) wil een klein hotel of een bed & breakfast vestigen in een asielzoekerscentrum in Nijmegen. Bewoners van het azc zouden daar vrijwilligerswerk kunnen doen of een werkstage kunnen lopen.

Het COA wilde tot 2019 noodopvang vestigen in het leegstaande Belastingkantoor in Nijmegen. De toeloop van vluchtelingen is echter fors afgenomen, zodat het COA tal van locaties in het land sluit. Maar het orgaan wil graag in Nijmegen blijven omdat de ervaringen met het voormalige tentenkamp Heumensoord zo goed zijn.

‘De plek leent zich goed voor het in de praktijk brengen van nieuwe concepten, waarmee het COA beoogt leergeld op te doen voor asielopvang in de toekomst’, aldus een brief aan de gemeente.

Soortgelijk concept

Restaurant Syr kent een soortgelijk concept. 12 van de 25 medewerkers zijn verblijfsgerechtigde vluchtelingen. Niet alleen op de werkvloer, maar ook op het bord komen culturen samen bij Syr.

Een deel van de winst van het restaurant in het eerste jaar wordt gedoneerd aan het startende ondernemingstraject van de stichting voor vluchteling-studenten UAF, waar het wordt besteed aan opleidings- en carrièremogelijkheden voor een nog bredere groep. Een ander deel wordt door Syr zelf geïnvesteerd in coaching en training van het personeel.

Lees hier de hele reportage over Syr.

Reageer op dit artikel