nieuws

Duijker zelf is veel te duur

Restaurant

De man die op zijn site Meldpunt Miswijn een kruistocht voert tegen wijnen die vier tot vijf keer over de kop gaan, pakt zelf een exorbitante marge op zijn boeken. Dat constateert Patrick van Zuiden, eigenaar van restaurant Savarin in Rijswijk.

Duijker zelf is veel te duur

Van Zuiden vroeg aan een drukker wat het kost om het boekje ‘De Beste Wijnen onder 5 euro’ te drukken, het razend populaire boekje van de wijnschrijvers Hubrecht Duijker en Harold Hamersma.

De offerte die Van Zuiden ontving, komt bij een oplage van 50.000 stuks uit op een kostprijs van 1,28 euro per stuk. ‘Het boekje ligt voor 12,50 in de winkel. Dat is bijna tien keer over de kop!’, aldus een verontwaardigde Van Zuiden. ‘Een marge van 9,77 euro op een boekje van 1,28 euro vind ik exorbitant.’

Dat Duijker bovenop de drukkosten van 1,28 euro ook nog distributiekosten heft, vindt Van Zuiden geen argument. ‘Als het om de kosten gaat, hebben wij er ook nog wel een paar. Er moet een kelner lopen, de glazen moeten worden gewassen, we moeten een wijnkaart maken, de wijn moet worden opgeslagen. Duijker heeft veel minder werk aan zijn boekje. Hij profiteert van het werk van de supermarkten.’

Van Zuiden, voorzitter van Jeunes Restaurateurs, zegt het gezeik van Duijker op de restaurantprijzen ‘helemaal zat’ te zijn. Hij neemt het en passant op voor JRE-erelid Ron Blaauw, die door Duijker flink in de tang werd genomen. ‘Als Duijker zo hoog van de toren blaast, moet hij zelf het goede voorbeeld geven. Een marge van 10 euro is niet uit te leggen.’

meer berichten over Hubrecht Duijker:

Reageer op dit artikel