nieuws

Aanvraag vergunning Limburg makkelijker

Restaurant

In navolging van Amsterdam, Den Haag en Nijmegen gaan ook drie Limburgse gemeenten het aanvragen van horecavergunningen vergemakkelijken. Ondernemers in Venray, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem kunnen vanaf 1 januari 2009 met één online formulier zeven horecavergunningen aanvragen.

Aanvraag vergunning Limburg makkelijker

‘De provincie Limburg streeft naar optimalisering van de dienstverlening. Hierover hebben we met Ondernemend Limburg afspraken gemaakt’, aldus gedeputeerde Herman Vrehen.

Eén van die afspraken was het invoeren van de integrale horecavergunning. Het gebruikte model is afgeleid van een model dat onder meer door de gemeente Amsterdam en elektronische dienstverleningsontwikkelaar GovUnited is ontwikkeld. Die gemeente kreeg daar vorig jaar een internationale prijs voor.

Kosten

Naast Amsterdam gebruiken ook Den Haag en Nijmegen dat model, en binnenkort ook de drie Limburgse gemeenten. Dat kan omdat de provincie Limburg lid is geworden van GovUnited. Om gemeenten te stimuleren het model in te voeren, neemt de provincie de helft van de implementatiekosten voor haar rekening.

Met behulp van dit systeem kunnen horecaondernemers door middel van het invullen van een online vragenformulier in één keer alle zeven benodigde horecavergunningen aanvragen. ‘We zijn blij dat er nu spijkers met koppen worden geslagen’, aldus voorzitter Henk Benjamins van Ondernemend Limburg, een samenwerkingsverband tussen de Limburgse Werkgevers Vereniging, MKB-Limburg en de LLTB. ‘Dit project moet een voorbeeld wordenvan hoe overheden en bedrijfsleven de komende jaren samenwerken aan minder regels voor ondernemers.’

Wensen

In eerste instantie hebben alleen Venray, Valkenburg aan de Geul en Gulpen-Wittem zich aangemeld voor het project, maar Vrehen verwacht dat er meer gemeenten volgen.

Deze maand starten de drie gemeenten samen met GovUnited en Koninklijk Horeca Nederland met de voorbereidingen. Daarbij en bij de implementatie in de gemeentelijke systemen worden lokale horecaondernemers nauw betrokken zodat rekening kan worden gehouden met hun wensen, laat de provincie weten.

Reageer op dit artikel