nieuws

Freelance koks zien onzekere toekomst

Restaurant

In tijden van economisch zware tijden wordt het eerst beknibbeld op tijdelijke contracten. Zo zien ook freelance koks het aantal opdrachten teruglopen. Al zijn er ook positieve geluiden, meldt De Culinaire Makelaar.

Freelance koks zien onzekere toekomst

Om werk voor koks zonder vast contract veilig te stellen, is kortgeleden de website Koksveiling.nl opgericht. Opdrachtgevers laten hun wensen zien, koks kunnen daar hun tarief tegenover stellen. De site afficheert met ‘Koks vanaf €1,- per uur’, dat is volgens bedenker van de site Bart-Jan Faas in eerste instantie een lokkertje.

‘Maar er zijn wel degelijk koks die zich aanbieden voor 1 euro per uur. Dat doen ze natuurlijk niet zomaar. Ze willen opdrachtgevers bewijzen dat ze de moeite waard zijn en gaan de eerste dag voor 1 euro per uur om de opdrachtgever daarmee over de streep te trekken.’

Toch is zijn initiatief niet bij iedereen in goede aarde gevallen. ‘Ze vrezen dat ze door de opdrachtgevers uitgespeeld worden’ zegt Faas. Dat zal volgens hem echter niet gebeuren, omdat hij er als bemiddelaar tussen zit.

Faas is secretaris van de Cooperatie Freelancekoks, waar 750 koks staan ingeschreven. De afgelopen maanden zag hij de stroom opdrachten opdrogen. ‘Vroeger kon je begin december geen kok meer krijgen voor de Kerstdagen. Dit jaar kon je zelfs op Tweede Kerstdag nog bellen voor een kok. Dat heb ik nog niet meegemaakt in de tien jaar dat we bezig zijn. Er is echt wat aan de hand.’

Detacheringsbedrijf voor koks De Culinaire Makelaar laat een ander geluid horen. Mede-eigenaar en kok Valentijn Veldman zegt in 2008 een succesvol jaar te hebben gehad, waarin de omzet met 17 procent steeg. Ook de nabije toekomst ziet hij niet somber in. ‘We dachten vooraf een mager eerste kwartaal te krijgen als gevolg van de crisis. Normaal zijn januari, februari en maart rustige maanden, en het leek erop dat we nog minder opdrachten zouden krijgen. Maar we hebben het nu al net zo druk als andere jaren.’

Veldman geeft als verklaring dat restaurateurs juist door de crisis liever geen vaste contracten aangaan, maar alleen voor drukke momenten tijdelijke krachten inhuren.’

Het instorten van de arbeidsmarkt voor koks staat in schril contrast met het tekort aan keukenpersoneel waar restaurants begin 2008 nog over klaagden.

Reageer op dit artikel