nieuws

Hollandse koks dragen bij aan 400 jaar New York

Restaurant

Tijdens de viering van 400 jaar New York maakten Nederlandse chef-koks hun opwachting om voor eregasten kroonprins Willem Alexander en Màxima een galadiner te verzorgen.

Hollandse koks dragen bij aan 400 jaar New York

Sligro’s culinair adviseur Albert Tielemans kookte in New York samen met Robert Kranenborg en een heel team in naam van de Dutch Culinary Art Foundation het diner aan boord van de HMS Tromp.

Voeten in aarde

‘Dat is nog niet zo makkelijk’, blikt Tielemans terug. Vooral logistiek had het voeten in de aarde: ‘Ik wilde een sous-vide bereiding, maar vanwege de veiligheid zijn er in heel New York maar zeven hotels die een vacumeerapparaat mogen hebben.’

De keuken van een marinefregat is wel ingericht op 500 man, maar niet op een galadiner voor 114 hooggeplaatste gasten. ‘Dat vroeg wat improvisatietalent.’

Hollandse keuken

Over het diner was grondig nagedacht. ‘Het was niet zomaar een diner, maar ook de lancering van het Engelstalige kookboek Dutch Culinary Art, waarin een eeuw Hollandse keuken wordt belicht.’ Dat boek werd na afloop aangeboden aan Màxima.

In het menu lieten Tielemans, Kranenborg en initiatiefnemer Nico de Rooij de elementen terug komen die Hudson en zijn mannen als eerste zagen toen zij 400 jaar terug voet aan wal zetten. Volgens de verslagen van toen waren dat wild, pompoen, mais en bloemen.

Reageer op dit artikel