nieuws

Minder vlees op menukaart redding klimaat

Restaurant

De westerse menukaart moet worden herschreven. Minder vlees en meer vegetarische maaltijden zijn noodzakelijk om het klimaat te redden, zegt voorzitter Dr. Rajendra Pachauri van het Intergovernmental Panel on Climate Change (IPCC).

Minder vlees op menukaart redding klimaat

Pachauri doet zijn uitspraak in een interview met dagblad Trouw.

Het IPCC is een denktank van de Verenigde Naties. De Indiër Pachauri is een vooraanstaande figuur op het gebied van de klimaatbeheersing. In 2007 won hij samen met Al Gore de Nobelprijs voor de vrede voor de wijze waarop zij het klimaatprobleem onder de aandacht hebben gebracht.

‘Twee wereldbollen nodig’

Het westerse eetpatroon rukt op, waarschuwt Pachauri. ‘Daarbij wordt zoveel mogelijk vlees geconsumeerd. Dat is geen goede ontwikkeling’. De vleesproductie legt een te groot beslag op landbouwgronden, water, energiebronnen en biodiversiteit.

‘Je kunt zien dat landen in Azië dit patroon dankzij de gestegen welvaart navolgen. Dat kan de aarde niet aan. Zo hebben we in 2030 twee wereldbollen nodig. Daarom is het zo belangrijk dat landen als China hun traditionele eetgewoonten trouw blijven’, zegt Pachauri, die als Hindoe – en uit klimaatoverwegingen – vegetariër is.

‘Onnodig’

Veel vlees eten is ook onnodig, onderstreept de IPCC-voorzitter. Volgens voedingswetenschappers is de consumptie van 90 gram vlees per dag voldoende. De gemiddelde West-Europeaan consumeert aanzienlijk meer.

Pachauri bepleit een grote publiekscampagne, waarbij stap voor stap een wijziging van onze leefstijl wordt nagestreefd, te beginnen met één ‘vegadag’ per week. Als alle burgers van de belangrijkste vijftien EU-lidstaten een jaar lang de dierlijke producten één dag per week vervangen door plantaardige, heeft dat hetzelfde effect als de verwijdering van 12 miljoen auto’s van de Europese wegen, rekende Pachauri al eerder voor. Of: als een burger drie maanden geen rood vlees eet, compenseert dat de CO2-uitstoot van een vliegreis Amsterdam-Barcelona.

Vleestaks

De klimaatexpert is voorstander van een vleestaks. ‘Het is onontkoombaar om vlees te belasten, omwille van het klimaat’. Het antwoord op de vraag hoe hoog die belasting dan moet zijn, laat hij graag aan anderen over. ‘Dat weet ik niet, dat zal variëren per situatie. Maar het is algemeen bekend dat de vraag naar producten daalt, als de prijs stijgt’.

Binnenkort komen deskundigen uit de hele wereld in Kopenhagen bijeen voor de VN-conferentie over het klimaat voor.

Reageer op dit artikel