nieuws

Amsterdamse restaurants spotgoedkoop

Restaurant

In de ranglijst van restaurantprijzen in wereldsteden doet onze hoofdstad het goed. Prijzen in Tokyo steken met kop en schouders boven de rest uit. Uit eten in Amsterdam lijkt daarentegen spotgoedkoop.

Amsterdamse restaurants spotgoedkoop

Op de lijst van 70 onderzochte wereldsteden, prijkt Amsterdam op een respectabele 53e positie, als het gaat om de prijzen van een driegangendiner in een goed restaurant. Met een gemiddelde menuprijs van 19 euro schaart de stad zich bij Hong Kong en Moskou.

Zo’n driegangenmenu kost in de Japanse hoofdstad bijna 60 euro. Londen is Europa’s duurste en nummer twee in de wereld, met een gemiddelde prijs die tien euro lager ligt dan in Tokyo.

Uitschieters

Oslo, Dublin en Helsinki, waar de prijs al is gedaald tot onder de veertig euro voor een driegangenmenu, completeren de top-5 van de ranglijst van 2006 uit het koopkrachtrapport van UBS. Als standaard nam UBS een driegangenmenu zonder drank in een goed restaurant.

Opvallende uitschieters zijn de Turkse hoofdstad Istanbul en Cypriotisch Nicosia, waar de prijs ruim boven de 30 euro ligt.

Rode lantaarn

Aan de onderkant van de ranglijst prijken vooral Aziatische en Oost-Europese steden, met opvallend genoeg Praag als rode lantaarndrager. In de Tsjechische stad krijgt men voor slechts 9 euro al drie gangen voorgeschoteld.

De Amerikaanse financiële instelling UBS doet jaarlijks koopkrachtonderzoek in zo’n zeventig wereldsteden. De ranglijst van restaurantprijzen is onderdeel van dat onderzoek. Eerder berichtte Missethoreca.nl over de lonen van koks in zeventig wereldsteden, gebaseerd op datzelfde rapport.

Zie ook:

Reageer op dit artikel