nieuws

Den Blijker moet oppassen

Restaurant

Televisiekoks zijn arrogant, en hebben moeite tv-koken te combineren met hun werk. Maar ze promoten met hun werk ook het koksvak. Prikkelende stellingen kwamen aan de orde in het debat op MARKT van Misset Restaurant, waarbij bekende tv-koks niet gespaard werden.

Den Blijker moet oppassen

Deelnemer aan de discussie Ad Janssen waarschuwde Herman den Blijker: ‘Hij moet oppassen. Het is gevaarlijk als je teveel richt op tv. Hij heeft veel zaken afgestoten. Gasten komen ook een beetje voor de chef, als die er nooit is, blijven de gasten ook weg.’

Naast Ad Janssen, bekend van lunch tv, Tros Tafel Twee, 1000 seconden, Zomeravondcafé en De wereld van K3, schoven nog drie televisiekoks aan tafel bij discussieleidster Bianca Roemaat, redacteur van Misset Restaurant: Leon Masairac, heeft een kookprogramma bij Llink; Reitse Spanninga, kookt bij omroep Fryslân en Caspar Burgi, die onder andere kookte bij Born2cook. Tijdens het debat stond Maarten Hoekstra van Mister Kitchen achter de imposante Moltenikachel van De Kweker, om live een klein gerechtje te bereiden.

Janssen waarschuwde Den Blijker te waken voor het onevenwichtig verdelen van de aandacht, en ook Burgi zegt dat het hebben van een bedrijf en koken voor televisie een kwestie van heel goed plannen is. ‘Ik zorg er voor dat ik elke dag om half acht in de zaak ben. Dat vind ik belangrijk’, voegt Spanning toe.

Internet

Ondanks het groeiende belang van internet, zullen kookpramma’s op tv niet verdwijnen, denkt Spanninga. ‘Het gaat ook om de sfeer. Mensen willen geëntertaind worden.’ Internet kan wel een aanvulling zijn op tv, veel kookprogramma’s verwijzen voor de recepturen naar de website.

Dat televisiekoks ijdel zijn, is een feit, denkt wederom Spanninga. ‘Je moet wel ijdel zijn. Tv kan je maken of breken, dus je moet sterk in je schoenen staan.’ Janssen denkt dat je van het werk zelf ‘ijdel’ wordt: ‘Ik begon tien jaar geleden, je went aan de aandacht. Dat kun je ijdel noemen, maar ik ga er niet anders door leven.’

Reageer op dit artikel