nieuws

Gans als streekgerecht op kaart in Friesland

Restaurant

In Friese restaurants gaat steeds vaker gans op de menukaart. Dat zegt Eeuwke Damstra uit Woudsend. Damstra heeft het leveren van ganzen als neventak naast zijn visgroothandel.

Gans als streekgerecht op kaart in Friesland

In het Friesch Dagblad zegt Damstra dat er in ons land jaarlijks tussen de 100.000 en 120.000 kolganzen en grauwe ganzen worden geschoten. In Friesland gaat het om zo’n 10.000 geschoten ganzen per jaar.

Voor Klaas Elzinga van de Koninklijke Nederlandse Jagersvereniging (KNVJ) reden om vanuit de provincie meer aandacht te besteden aan de extra afzet van ganzenvlees. ‘Zoals je in Zeeland oesters of mosselen gegeten moet hebben, zo zou een toerist in Friesland ten minste één keer gans gegeten moeten hebben’, aldus Elzinga in het Friesch Dagblad.

Volgens gedeputeerde Konst is er van ganzenvlees iets speciaals te maken. ‘Mooier scharrelvlees is er niet. Je kunt ganzen vergassen en ter destructie aanbieden, maar dan worden ze verwerkt tot honden- of kattenvoer, of worden ze verbrand’.

Reageer op dit artikel